Де живе «Бардак» - колишній цегельний завод

04 Квітня 2017, 17:45
13696

«Район.Володимир-Волинський» започатковує нову рубрику «Де живе Бардак». Відтепер шукатимемо ту примарну істоту скрізь де тільки можна, в межах рідного міста та району.

 Днями натрапили на один такий Бардак - місце двох колишніх цегельних заводів.

Є на Володимирщині підприємства, яких уже давно немає ні на папері ні на яву. На їх місці тепер пустирі, або сміттєзвалища. А колись це були потужні підприємства з кількома сотнями робочих місць, які виготовляли різноманітну продукцію та надавали послуги.

Важко повірити, що чверть століття тому на цьому місці був потужний цегельний завод, де працювало більше трьохсот чоловік

Місцевий мешканець Микола, котрий колись трудився  водієм на ньому, розповідає, що підприємство вважалося шкідливим, проте давало роботу людям, а його продукція розходилась по усьому колишньому Союзі.
Із здобуттям незалежності України, завод почав занепадати, з’явились борги. І замість того, щоб подумати як їх гасити, а підприємство рятувати, його зупинили, обладнання вивезли. Все що залишилось, -  люди почали розбирати, а цеглу - вивозити.

Чимало будинків у місті побудовали із цієї заводської цегли. Залишилась лише контора. Її хотів викупити один чолов’яга і переробити на житловий будинок, але йому не дозволили. Дарма, бо будинок пропав. Поруч знаходився клуб, тепер на його місці гойдалки. Ось так було зруйноване одне з найпотужніших підприємств тільки міста.

Неподалік височіє одинока башта, поруч неї – водонапірна. Це все, що залишилось від ще одного цегельного заводу колгоспу «Волинь». Правда, він був не такий потужний як його сусід, але забезпечував роботою чимало людей.

Тепер, говорить пан Микола, цю ділянку хтось викупив, і збирається зносити башту.  Тож нам пощастило зафіксувати чи не останні дні мовчазного свідка років минулих.

Тут колись  виготовляли плити, ремонтували сільськогосподарську техніку, а ще його працівники розбудовували колгоспи по Волині.

Тепер, вже на колишній території «Сільгоспмонтажбуду», можна побачити ось таку картину.

Те, що колись будувалось роками, було знищено у короткий термін. І прикро те, що за весь цей час нічого нового так і створили і не побудували.

Щоправда, поруч того ж «Сільгоспмонтажбуду» хтось викупив два приміщення. В одному ось уже десять років знаходиться швейний цех, де дівчата шиють чоловічий верхній одяг за кордон. Що буде у сусідньому, поки не знають і жителі, будинки яких знаходяться поруч. Але сподіваються, що в перспективі можуть бути нові робочі місця.


1







 

Коментарі
06 Квітня 2017, 04:51
Во первых, не все фото это Керпичный! Во вторых прежде чем искать бардак нужно подумать как его убрать, а четверть века эта територия была всеми забыта! Но люди пытаются что то зделать, почему вы не покозали остановку, крест. А то бардак! Бардак!
07 Квітня 2017, 23:56
Не "Сільгоспмонтажбуд",а СМП"Райагробуд",ніяких плит не виготовлялось,с/г техніка не ремонтувалась.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39