Чим живе Володимир у період пандемії та економічних потрясінь, – в інтерв'ю з Ярославом Матвійчуком

02 Липня 2020, 12:00
Ярослав Матвійчук 1678
Ярослав Матвійчук

Як Володимир протидіє поширенню COVID-19, як впроваджуються медична та освітня реформи, як відновлюється інфраструктура міста і що буде в разі об'єднання із Заріччям?

Про це та багато іншого в інтерв'ю телеканалу «Аверс» розповів перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук.

Коронавірус і боротьба з ним

Фактично з березня Володимир-Волинський, як і весь регіон, живе в умовах пандемії. Звичайно, перший «удар» місто взяло на себе, були прийняті рішення виділити фінансування з місцевого бюджету і вже нині можна зробити певні підсумки. На боротьбу з коронавірусом з міської казни пішло в межах 6, 5 мільйонів гривень. Окрім того, долучилися благодійники – це і Фонд Ігоря Палиці, це і місцеві підприємці та небайдужі мешканці міста – і додатково вдалося зібрати в межах 1, 9 мільйонів гривень.

Оперативно було закуплене необхідне обладнання для боротьби з хворобою, засоби захисту, проводилась дезінфекція приміщень, довіз медиків та інші необхідні заходи фінансувались з міського бюджету. Резервний фонд міста спрямували на боротьбу з інфекцією і на сьогодні лікарня забезпечена необхідним.

Медична реформа у княжому місті: успіхи і провали

У нас є результати по «первинці» – це і достойна заробітна плата лікарів, адже сімейний лікар тепер отримує близько 15 тисяч гривень. Але, на жаль, реформи по «вторинці» ми не побачили. На сьогодні зарплата профільного лікаря становить близько 4,5 – 5 тисяч гривень.

Сподіваємося, що на державному рівні приймуть відповідні зміни і належним чином буде профінансована медицина. Що стосується міста, то в бюджеті 2020 року закладено в межах 12 мільйонів гривень на капітальні видатки, в тому числі і на закупівлю обладнання, щоб в медустановах могли надавати необхідний спектр послуг. Однак ми не бачимо тих ресурсів, які обіцяли від НСЗУ.

НУШ, «дистанційка» і шкільні ремонти

Вже не перший рік роботи в школах виконуються коштом місцевих бюджетів. Ми забороняємо збирати батьківські кошти. У нас є досить багато капітальних видатків, це більше стосується сфери дошкілля. Зараз завершуємо термомодернізацію 8-го садочка, 2-ий садок минулого року був повністю утеплений і маємо надію, що й далі реалізовуватимемо ці проєкти.

Ідея реформи освіти правильна. І якщо згадати 2 попередні роки, то виділялися кошти з держбюджету на закупівлю необхідного обладнання. Цьогоріч також є субвенція, трохи в менших розмірах, але коштом міського бюджету дофінансуємо. Зараз проводяться відповідні закупівлі, тож придбаємо інтерактивне обладнання, дидактичні матеріали і сучасні меблі. Школи Володимира будуть готові прийняти своїх учнів. 

І діти, і батьки втомилися від дистанційної форми навчання. Ми надіємося, що з першого вересня чітко запрацюють заклади освіти. Ви уявіть, яке дистанційне навчання може бути в молодших класах…

На сьогодні виділені кошти з резервного фонду для того, щоб дотриматися карантинних заходів в закладах дошкільної освіти. Садочки готові приймати діток, але при послабленні карантину. Маємо сподівання, що дитсадки запрацюють. У нас є п’ять ДНЗ і всі вони готові до роботи.

Зовнішнє незалежне оцінювання в умовах карантину

Чотири заклади міста підготували до проведення ЗНО. Ми раді, що воно взагалі проводиться, тому що були розмови, щоб відмінити тестування. Це неправильно, тому що це одна з потужних реформ, яка дає можливість дітям вступати у виші – незалежно і об’єктивно оцінювати знання. Ми забезпечили присутність медпрацівників, був проведений температурний скринінг, діти мали маски, створені всі належні умови і усе відбулося в межах карантинних заходів.

У пріоритеті – дороги

Особлива увага у Володимирі-Волинському приділяється будівництву доріг. Якщо проаналізувати попередні 5 років, побудовано 28 кілометрів доріг місцевого значення, на зазначені цілі виділено майже 60 мільйонів гривень – 52 мільйони це кошти міського бюджету, а ще 8 – кошти Державного дорожнього фонду. Цього року є закладені кошти в міському бюджеті (в межах 18 млн), є в Державному фонді доріг (в межах 15 млн). Окрім того, починаємо ремонти прибудинкових територій і надіємося, що вдасться їх реалізувати цьогоріч. Є також амбітні плани щодо будівництва доріг державного значення. 

Місто «за» маршрутки

Що стосується громадського транспорту, то сьогодні він працює. Автобуси виїжджають, працівники дотримуються протиепідемічних вимог. Була тверда позиція міського голови, щоби транспорт запрацював. Тому що до нас звернулися перевізники і люди. Тому що необхідно далі жити, необхідно працювати.

 Ділянки атовцям і танковий полк

У місті є дві військові частини, наші хлопці захищають східні рубежі країни і останні 5 років, фактично, всі виділені ділянки віддаються саме воїнам АТО. Близько 310 ділянок було надано, але сьогодні заяв від хлопців більше 600. Зрозуміло, що в місті вільної землі, щоб забезпечити всіх, немає. Неодноразово піднімали питання закинутих земель – це 25 гектарів танкового полку – щоби роздати їх хлопцям або розглянути можливість будівництва житла для військових. Але знову ж таки, це питання повинне вирішуватися на державному рівні. 

Реконструкція відпочинкової зони на Риловиці: що далі?

За ініціативи народного депутата та підтримки міського голови реалізовується гарний проєкт рекреаційної зони. Є, звичайно, виділені кошти з міського бюджету, відбуваються підготовчі роботи з облаштування поливу. Зараз ми розробляємо документацію на другий етап очищення річки, але багато часу треба робити дозвільні документи, знову ж таки, є певні бюрократичні перепони.

Володимир + Заріччя: спільного більше

Зарічанська ОТГ, особливо центральна садиба Заріччя, вже багато років має співпрацю в галузі освіти з містом. Є напрацювання також і в медицині. Фактично, наше комунальне підприємство надає весь спектр послуг мешканцям громади. Маємо спільні проєкти з водопостачання й водовідведення і навіть будівництво однієї з доріг так вийшло, що проводили спільно. Тому ми думаємо, що це об’єднання буде позитивним для обох сторін.

Співпраця з нардепом

Cпівпраця тісна. Ігор Гузь вдруге обирається депутатом 19 округу, в який входить наше місто, відстоює Володимир-Волинський на державному рівні. Навіть сьогодні була зустріч з міністром культури, де поставили питання щодо відновлення «Валів» у Володимирі. Місто історичне, тому необхідні державні інвестиції. Окрім того, багато реалізовано проектів і в спортивному напрямку. Нардеп постійно відстоює інтереси нашого міста.

Фестивалі і карантин

Звісно, заходи будуть проводитися, але з дотриманням карантинних норм. Думаємо, як в онлайн-режимі провести спортивні змагання. Є готовність спортсменів взяти участь, але зрозуміло, що будуть певні обмеження. Що стосується ініціативи народного депутата – фестиваль “Княжий” – то сподіватимемося, що в осінній період при пом’якшенні карантину його вдасться провести в реальному часі.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024