Благовіщення: святкуємо народження надії на наше спасіння

07 Квітня 2017, 12:28
9971

Одне з найдавніших двунадесятих свят християнської церкви є свято Благовіщення Пресвятої Богородиці.

У цей день архангел Гавриїл провістив діві Марії, що вона непорочно зачне від Cвятого Духа і народить Сина Божого — Ісуса Христа.

Святкування Благовіщення Пресвятої Богородицi почалося у Східній Церкві в кінці IV або на початку V ст. Цісар Маврикій (582-602) робить цей празник обов’язковим у всій Візантійській державі. На Русі свято Благовіщення стали відзначати з Х століття разом з приходом християнства. 
Церква каже, що у цей день иконують традиційний обряд - випускають на волю птахів, які символізують святий дух. 

За народними віруваннями на Благовіщення Бог «благословляє всі рослини», а тому вважалося великим гріхом виконувати будь-яку важливу роботу. У цей день закінчується період, коли не можна було “рушити землі” – «ні копати, ні кілля забивати, бо вона відпочиває і їй болітиме». Українські селяни і дотепер дотримуються давнього звичаю – до Благовіщення не тільки не копають городів, але й не зводять тинів.

На Благовіщення у давні часи в церквах під час всенощної справляли особливий обряд «чин хлібозаломлення». Під час цього обряду благословляли хліби, пшеницю, вино та єлей. «Подячні» хліби та вино роздавали всім, хто був присутній у храмі під час всенощної. Невеличкі хлібці роздавали цілими, а великий хліб нарізали «округами», тобто великими окрайцями. Вино давали пити з великого кухля усім по черзі, а багатим городянам — невеликими келихами. 
Існував на Благовіщення і звичай годування жебраків та убогих за кошт церковних громад. 

Свято Благовіщення - це надія на спасіння людського роду. Ангел Гавриїл приніс звістку, що незабаром на землю прийде Спаситель. Народить Його нікому не відома галілейська жінка Марія. Саме через неї відбудеться таїнство народження і пришестя Бога на землю: не війною, галасом чи страхом, а Божим Дитятком, яке принесе у світ Мир, Любов, Злагоду і Спасіння усім, хто дослухається до Нього.

Ця Дитина зробить усе зло на землі безсилим. Тому і святкуємо ми на Благовіщення народження надії на наше спасіння. 





 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024