«Наш приїзд з родиною у МСУМК – це такий ковток свіжого повітря», – Андрій Садовий

22 Липня 2020, 09:43
Андрій Садовий з родиною побував у Музеї сучасного мистецтва в Луцьку 860
Андрій Садовий з родиною побував у Музеї сучасного мистецтва в Луцьку

Міський голова Львова Андрій Садовий з дружиною Катериною Кіт та дітьми цими вихідними побували у Луцьку, де відвідали Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, що у культурно-розважальному центрі «Адреналін Сіті».

«Таблоїд Волині» дізнався, як мер Львова ставиться до Луцька та чим йому подобається Музей Корсаків.

– Ви є досвідченим мером із багатолітнім стажем, скажіть, що, на вашу думку, є сильними та слабкими сторонами Луцька?

– Я дуже люблю Луцьк. Насправді, Луцьк, Волинь, Львів і Галичина – ми всі єдині, тому що це Галицько-Волинське князівство. І сьогодні наш приїзд з родиною у МСУМК – це для нас такий ковток свіжого повітря, тому що це унікальне місце. Навіть важко собі уявити, скільки було покладено часу, зусиль, ресурсів, щоб створити цей осередок майбутнього! Кожна людина, яка прийде в цей музей, вийде з нього іншою, набагато кращою, тому що вся ця експозиція змушує думати, задумуватися, мислити. Як оцей перформанс з гусінню, де гусінь не може стати метеликом, тому що вона споживає фейки, всяку брудну інформацію. Кожен з нас може літати, якщо він буде читати, буде критично мислити.

МСУМК – це є Луцьк, його візитівка. Так само, як візитівкою Луцька є феноменальна піца, яку готують у «Фелічіті» Бровіна. Луцьк має і феноменальну каву. Звичайно, є історія, є замок, він дуже красивий. Але тим замком опікується держава, і вона його, мені здається, недолюбила. А от МСУМК і все, що в ньому було створене – це приватний бізнес, який робиться з любов'ю для всіх і для себе. Я б дуже хотів, щоб більше українців сюди приїжджало, тому що це, власне, і є той момент, коли варто покинути на якийсь час свої проблеми і просто приїхати собі та випити оцієї джерельної води.

– Чи планується у Львові відкриття музею сучасного мистецтва, і коли це може відбутися?

– Ми на сьогодні маємо дуже серйозну концепцію побудови великого музейного простору. За церквою Анни у Львові є 9 гектарів землі і, власне, там має бути велика експозиція сучасного мистецтва. Також ми готові демонструвати там все те, що маємо в наших записниках, а це – унікальні речі.

Звичайно, я би дуже вітав, якби знайшовся такий самий фанат у Львові, який захотів би інвестувати свої приватні кошти і створити такий музей. Тому що музеїв має бути багато. Рівень нашої цивілізаційності в нашому житті ми визначаємо і рівнем наших музеїв, наскільки вони є цікаві та сучасні. Музеїв у світі є багато. Але більшість такі, куди приходиш, тому що треба віддати данину. А в МСУМК у Луцьку ти приходиш і думаєш, що, якщо десь наступного разу будеш проїжджати повз, то заїдеш сюди, адже експозиції змінюються, і ті твори, які тут є, потребують більше часу, щоб побути з ними, набутися у цьому.

– Чи підтримує Львів художників і у якій формі?

– У цьому році Львів має унікальну програму «Фокус на культуру», очолює її Єжи Онух, який уже багато років очолював Центр сучасного мистецтва в Києві й працював у інших країнах. Ми збільшили видатки на культуру цього року, відкриваємо дуже якісну міську галерею навпроти бібліотеки Стефаника. Ми сьогодні дуже багато міських комунальних приміщень резервуємо під мистецький простір, щоб художники, митці мали, де експонувати свої праці, щоб якомога більше львів'ян і гостей міста це бачили. Це наше майбутнє.

– Львів є містом айтішників, чи сприяла влада міста цьому, і чи має Луцьк шанс стати містом із розвиненою ІТ-галуззю?

– Кожне місто має шанс. Важливо, щоб знаходилися такі, в гарному розумінні, несповна розуму люди, які це все творять. Мені дуже бракує в Луцьку нових будівель, які будуть пам'ятками архітектури ХХІ століття. А ця форма дуже часто впливає на зміст. Я думаю, що це з'явиться.

Власне, що таке ІТ? Насправді, треба і в Луцьку, щоб хтось щось замовляв. Галузь ІТ зараз трошки піде на спад у світі, враховуючи, що він змінився несамовито і далі буде змінюватися. Тому ми маємо мудрих людей, і Луцьк має шанс у всіх напрямках життя. Треба лише вірити в це і хотіти це робити.

– Ви є «чемпіоном» України із розвитку туризму, що б порадили зробити, аби збільшити кількість туристів у Луцьку?

– Я б взагалі хотів, щоб ми збудували такий своєрідний міст Львів-Луцьк, і мали таке взаємне підсилення. Якщо, наприклад, родина Корсаків має бажання експонувати свої праці в якихось приватних галереях у Львові, то давайте це робити. І це буде така візитівка. Коли ти дивишся на якусь виставку у Львові і хочеш побачити більше, то їдь до Луцька. Півтори години часу – це ж небагато. Дуже часто з одного кінця міста в інший їхати в «час пік» довше. Я вже знаю, що в Луцьку потрібно попробувати, відчути, посмакувати…

Читайте також: Чи стане Волинь туристичною Меккою: декілька міркувань щодо формування стратегії розвитку регіону








 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024