Спеціалісти центру зайнятості організували майстер-клас з писанкарства для особливих діток

13 Квітня 2017, 20:31
9967

Спеціалісти Володимир-Волинського міськрайонного центру зайнятості, рамках проведення квесту «ТВІЙ вибір», провели екскурсію до Володимир-Волинського педагогічного коледжу ім.А.Ю.Кримського та майстер-клас по виготовленню великодніх писанок для учнів Володимир-Волинської спеціальної ЗОШ для дітей з вадами слуху. 

Майстер-клас проводила Залуніна Валентина Володимирівна, викладач дизайну, живопису та скульптури.

Під час заняття було дуже цікаво дізнатися про історію писанкарства. 

За технікою виконання писанки поділяються на «крашанки» - яйця пофарбовані у різні кольори природними барвниками; «мальованки» - розмальовані пензлем, «шкрябанки» - коли яйця фарбують, а потім голкою вишкрябують візерунок; «писанки» - яйця розмальовані спеціальним інструментом - писачком, за допомогою якого наносять орнамент. 

При створенні писанки велике значення має символіка кольорів. Зокрема білий - це чистота. Якщо на яйцях білим зображено символи або лінії, це означає безгрішне життя. Жовтий колір - символ достатку та врожаю, який оберігає від злих сил. Блакитний уособлює небо, повітря, воду та здоров'я. Коричневий колір позначає матір-землю, а зелений - колір весни, воскресіння природи, багатства рослинного і тваринного світу.

Під час майстер-класу склалася дуже творча атмосфера, цьому сприяло все: і колектив, і палаючі свічки, і розтоплений віск. Це дивовижне мистецтво, незвичайна історія творення… 

Наприкінці майстер-класу було цікаво побачити готові роботи учасників, адже процес розписування яйця за допомогою воску та фарб завжди огорнений таємницею, тому що сам не знаєш, який вигляд матиме писанка, аж допоки вона не буде завершена. У результаті на писанках ми побачили як традиційні українські малюнки, так і нестандартні сучасні візерунки.

Отже, поки будуть писанки на світі писати – доти люд наш буде жити, а край процвітати. Тож не даймо цій старовинній українській традиції зникнути, продовжуймо зустрічати весну та святкувати Великдень із барвистими кошиками, повними писанок.



Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024