Скільки дістанеться Володимир-Волинському ліцею після перерозподілу освітньої субвенції

27 Серпня 2020, 16:44
794

Члени постійної комісії обласної ради на засіданні погодили проєкт розпорядження голови Волинської облдержадміністрації «Про внесення змін до показників обласного бюджету на 2020 рік».

Захід відбувся 26 серпня. Про це повідомили на сайті Волинської обласної ради.

Начальниця управління освіти і науки ОДА Людмила Плахотна повідомила, що запропоновані зміни обумовлені необхідністю термінового проведення протиепідемічних заходів в закладах освіти, які фінансуються з обласного бюджету.

«З 1 вересня розпочинається навчальний процес. А тому є потреба додатково забезпечити заклади освіти безконтактними термометрами, необхідно також закупити достатню кількість захисних масок для педагогічних працівників та обслуговуючого персоналу.  Додатково ми маємо забезпечити школи антисептиками, милом та іншими засобами гігієни», – зазначила посадовиця.

Змінами передбачили збільшити видатки на поточне утримання освітніх установ на загальну суму понад 544 тисячі гривень. У тому числі:

  • ліцеїв на 29,6 тисячі гривень,
  • спеціальних шкіл-інтернатів на 79,8 тисячі гривень,
  • спеціалізованих ліцеїв-інтернатів на 53,3 тисячі гривень,
  • навчально-реабілітаційних центрів на 23,9 тисячі гривень,
  • закладів позашкільної освіти на 99,7 тисячі гривень,
  • професійно-технічної освіти на 258,2 тисяч гривень.

Також, у межах реалізації Регіональної комплексної програми розвитку освіти Волинської області на 2018-2022 роки, профільним  управлінням запропонували збільшити видатки на 500 тисяч гривень – для забезпечення навчально-тренувального процесу спортивного відділення Володимир-Волинського ліцею «Центр освіти», зокрема для придбання харчування учням та проведення тренувальних зборів.

Окрім того, в рамках використання у 2020 році за напрямом «Придбання шкільних автобусів, у тому числі обладнаних місцями для дітей з особливими освітніми потребами», перерозподіляють бюджетні призначення, затверджені управлінню освіти і науки облдержадміністрації на 2020 рік.

Зокрема, бюджету Поромівської сільської ОТГ обласному бюджету на забезпечення співфінансування видатків з придбання шкільного автобуса виділили іншу субвенцію в сумі 608 тисяч гривень. За рахунок такої субвенції збільшують бюджетні призначення управлінню освіти і науки облдержадміністрації на 2020 рік на таку ж суму по бюджету розвитку спеціального фонду в межах реалізації Регіональної комплексної програми розвитку освіти Волинської області на 2018-2022 роки.

Крім того, зменшують бюджетні призначення Волинському обласному ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні на суму 608 тисяч гривень за рахунок економії коштів, що утворилася у зв’язку з перебуванням дітей на карантині через розповсюдження коронавірусної хвороби.

На таку ж суму пропонують збільшити видатки бюджету розвитку спеціального фонду, які буде спрямовано на придбання шкільного автобуса для цього навчального закладу.

У ході розгляду цього питання, депутатка Людмила Кирда звернулась до колег із проханням підтримати пропозицію щодо перерозподілу усієї суми власних зекономлених коштів Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної сотні.

«Вони просять, щоб їм терміново зробили перекидку усіх коштів, у сумі 1,8 мільйона гривень, зокрема на здійснення протипожежних та санітарно-епідеміологічних заходів», – наголосила вона.

Людмила Плахотна зауважила, що всі зекономлені кошти ліцей отримає, однак згодом, адже там є ряд першочергових потреб.

«На протипожежні заходи для цього закладу уже було виділено близько трьох мільйонів гривень. На разі там є необхідність закупівлі достатньої кількості продуктів харчування, адже є великий попит на навчання у цьому закладі, а тому кількість учнів, які виявили бажання там навчатись цьогоріч буде значно більша, аніж у минулому році. Крім того, у них є додаткові потужності в Ковелі. Тому, ми пропонуємо сьогодні притримати ці кошти, щоб у повній мірі забезпечити не лише освітній процес, а й харчування та проживання тамтешніх вихованців», – сказала  вона.

Депутат облради Володимир Бондар закликав колег не поспішати із прийняттям такого рішення.

«У нас ще не було такого важкого року, який ми сьогодні переживаємо. 136 мільйонів гривень недофінансування ми уже маємо по обласному бюджету. Наразі ми очікуємо на підвищення заробітної плати. До кінця року ми будемо змушені переглядати ті показники, які маємо сьогодні. Ми всі підтримуємо цей заклад, але якщо нам завтра не вистачить коштів для виплати заробітної плати тамтешнім працівникам, то як ми будемо дивитися їм в очі, а така ситуація цілком реальна», – наголосив депутат.

Голова бюджетної комісії Михайло Імберовський зауважив, що сьогодні необхідно зважати на всі виклики, які ми маємо сьогодні в умовах дефіциту бюджету. Він запропонував повернутись до розгляду цього питання наприкінці вересня цього року.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024