Зволікання зі щепленнями – небезпечне

06 Вересня 2020, 12:23
646

Припиняти планову вакцинацію небезпечно навіть у період пандемії.

Чому доцільна і рекомендована (додаткова) вакцинація? Чому зволікання зі щепленнями – небезпечне? Кому і як допомагає колективний імунітет? Відповіді на ці запитання дає лікарка-педіатр Волинського обласного центру громадського здоров’я Леся Іванишин.

Пандемія COVID-19 має значний вплив на рівень охоплення щепленнями як в Україні, так і в цілому світі. ВООЗ повідомляла, що понад 117 мільйонів дітей ризикують пропустити вакцинацію від кору у зв’язку зі зростанням захворюваності на COVID-19.

На початку року у Волинській області спостерігалось значне зниження рівня охоплення щепленнями внаслідок пандемії COVID-19 через відсутність інформації про захворювання, поширення недостовірної інформації та інших обставин, що виникли у зв’язку із карантином. За 7 місяців рівень охоплення мав становити 55%, але станом на липень відсоток охоплення щепленнями в області та в Україні є нижчим (на діаграмі вказано рівень охоплення щепленнями у Волинській області та Україні за 7 місяців).

Щоб запобігти спалахам та епідемії деяких інфекційних захворювань, профілактикою яких є вакцинація, рівень охоплення щепленнями має бути достатнім (наприклад, для КПК (кір, паротит, краснуха) – 92-95%). Так формується колективний імунітет – форма непрямого захисту від інфекційних захворювань.

Завдяки вакцинації створюється великий прошарок громади, несприйнятливий до інфекції і як результат – знижується ризик контакту осіб, які з певних причин не вакцинуються, із джерелом інфекції. Невакцинованими можуть бути, наприклад, діти, які не досягли віку для того, щоб отримати своє щеплення, люди з імунодефіцитними станами тощо. 

Окрім вакцинації за віком відповідно до Календаря профілактичних щеплень, слід розглянути вакцинацію від грипу та пневмококової інфекції (особливо для людей з групи ризику – діти до 5 років, особи, старші 65 років та які мають супутні захворювання). Вакцинація від грипу та пневмококової інфекції не захищає від коронавірусу, але є профілактикою ускладнень, що може спричинити це захворювання. 


Відповідно до наказу МОЗ України № 2070 від 11.10.2019 р. «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні та Переліку медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень», постанови Головного санітарного лікаря України від 22.04.2020 р. № 13 «Про організацію заходів з імунізації в умовах пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19)», «Керівництва з планової імунізації на час пандемії COVID-19 у Європейському регіоні ВООЗ» не слід переривати планову вакцинацію під час пандемії COVID-19.

До початку сезону грипу та ГРВІ рекомендують надолужити втрачені щеплення за віком, оскільки в нинішніх умовах прояви симптомів цих захворювань стануть причиною відтермінування щеплення, що збільшує ризик захворіти на інфекції, керовані засобами імунопрофілактики.

Щоб процедура щеплення була максимально безпечна, дотримуйтесь простих рекомендацій: попередньо запишіться на прийом до лікаря, використовуйте захисну маску в громадських місцях та дотримуйтесь фізичної дистанції. 

Читайте також: У Луцькій міській лікарні змінилися номери телефонів

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024