Володимир: у місті й далі заборонятимуть торгувати алкоголем у нічний час

04 Травня 2017, 12:35
10289

3-го травня на засідання громадської ради при міськвиконкомі відбулося обговорення питання щодо торгівлі алкоголем у нічний час.

На обговорення були запрошені представники торгових закладів, які працюють цілодобово та мають ліцензії для торгівлі алкоголем, - повідомляє БУГ.

Зауважимо, що вперше питання щодо недотримання рішення про заборону торгівлі алкоголем у нічний час підняв депутат міської ради Максим Клим’юк на сесії. Тоді ж Радою молодіжної політики був проведений експеримент, коли студенти купували алкоголь після 22 години (хоча за рішенням міської ради, торгівля алкоголем заборонена з 22 години вечора і до 6 ранку). Тоді ж було запропоновано або взагалі зняти заборону, або ж змусити підприємців її дотримуватися.

Члени молодіжної ради звернулися до колег із громадської ради і на попередньому засіданні одноголосно прийняли рішення провести круглий стіл і обговорити проблему із самими підприємцями. Мовляв, у членів рад є свої пропозиції, у підприємців свої, тому питання необхідно обговорити.

Одразу ж від присутніх підприємців були зауваження, що на засідання запрошені лише ті підприємці, які мають ліцензії, офіційно зареєстровані та легально здійснюють свою діяльність. Мовляв, варто було б запросити і ту саму «Леді Гагу» і власників інших незареєстрованих «точок», які здійснюють торгівлю алкоголем. Однак позиція чиновників, які розсилали запрошення була такою, що якщо торговий заклад (точка) незареєстроване, то довести факт діяльності складно.

Підприємець, Олена Ситнік акцентувала увагу, що магазини стали менше продавати алкогольні напої взагалі. Також жінка запропонувала звернути увагу на неоформлені, підпільні місця торгівлі алкоголем.

Член громадської ради Микола Гінайло наголосив, що заборона повинна бути і підприємці зобов’язані її дотримуватися. Свою позицію пояснив тим, що на осінь повернеться бригада у місто і військові не повинні мати можливості придбати алкоголь вночі.

Присутні підприємці також пропонували провести експеримент у місті та на два місяці дозволити продаж алкоголю у нічний час. Таку пропозицію мотивував тим, що міська влада зможе оцінити скільки алкоголю реально можна продати вночі у магазинах. Якщо цифра не значна буде, то тоді необхідно більше зусиль для боротьби з тими хто нелегально торгує алкоголем.

Віра Чайкавська наголосила, що такою забороною «міська влада кришує підпільні торгові точки». Та для прикладу навела сюжет із програми «Гроші», де журналісти показали як здійснюється підпільна торгівля.

Серед інших пропозицій прозвучали ідеї не продавати алкоголь військовим (людям у формі). А також була озвучена позиція, що для молоді заборона торгівлі алкоголем у магазинах не є стільки суттєвою, адже у місті є нічні бари, клуби, де торгівля алкоголем продовжується цілодобово. При бажанні, молодь міста зможе відвідати один з цих закладів та цілком легально придбати алкоголь.

Як аргументи, були наведені приклади із сусідніх міст (Луцька та Львова), де діє аналогічна заборона. Однак відразу ж в залі були спростовано, та присутні доводили, що і в цих містах є магазини, де її порушують. Останній аргумент від підприємців не вдалося спростувати нікому – якщо хтось вирішить купити алкоголь, то він це може зробити до 22 години, а контролювати коли його вживають невзмозі ніхто

Громадська рада притрималася позиції, щоб продовжити заборону на здійснення торгівлі алкоголем у нічний час.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024