Майже добу тримав у церкві: священник-прихильник Путіна повернувся у Галинівку

06 Жовтня 2020, 12:55
3544

У Галинівці Володимир-Волинського району знову церковний скандал. Місцевий священник, який оскандалився вітаннями Путіну з іменинами і вже понад три місяці переховувався від громадського осуду, повернувся у церку і майже добу перешкоджав проведенню інвентаризації парафіяльного майна новій парафіяльній раді.

У неділю, 4 жовтня, стало відомо, що богослужіння у храмі в Галинівці знову проводить скандальний отець Олексій Шаран. Про це Район.Володимир-Волинський повідомив житель села Галинівка, староста релігійної громади Ярослав Тимчишин.

Члени парафіяльної ради місцевої релігійної громади УПЦ прп. Сергія Радонезького, які у цей день планували провести інвентаризацію парафіяльного майна, не заперечували проти служби. Проте отець Олексій, щоби не допустити приєднання громади до ПЦУ, чинив опір намірам парафіян майже добу.

Члени релігійної громади у Галинівці після тримісячної відсутності свого священника вирішили оновити склад парафіяльної ради (виконавчий орган управління парафією, що має повноваження розпоряджатися майном та коштами), повноваження якої закінчилися 20  вересня 2020 року, та вибрали нового голову Парафіяльної ради (старосту) Ярослава Тимчишина, його помічника та скарбника (бухгалтера), легітимність діяльності яких посвідчили в державного нотаріуса.

Коли ж попросили колишню голову парафіяльної ради віддати ключі від храму та всю належну документацію, вона спочатку з кимось активно консультувалась телефоном, а потім повідомила, що віддасть ключі через два дні, тобто у п’ятницю 2 жовтня. 

У призначений день ексстароста на заплановану зустріч не з’явилася. Коли ж новообрана парафіяльна рада вирішила опечатати двері до храму, аби мирно вирішити конфлікт, – миттєво викликала оперативну групу з Володимира-Волинського та заявила про захоплення громадської будівлі. Поліція спростувала цей факт. Тоді ж колишня староста повідомила, що у неділю богослужіння у сільській церкві буде проводити отець Олексій Шаран.

На службу, яка мала розпочатися о дев’ятій годині ранку, священник приїхав завчасно, вочевидь чекаючи можливих провокацій. Проте, ніхто з парафіян навіть і не думав провокувати конфлікт. Після тривалої служби духівник почав розповідати, що він є єдиним законним керівником парафії, усі рішення Парафіяльних зборів є недійсними. Не стали аргументами для скандального священника й слова адвоката Миколи Сорокопуда про те, що згідно Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» Парафіяльні збори може зібрати будь-який член релігійної громади. 

Урешті Олексій Шаран разом зі кліриками Успенського собору Володимира-Волинського, почав у грубій формі закликати парафіян покинути приміщення храму. Дати відповідні вказівки священник закликав і представників поліції, які були присутні на богослужінні. Один зі священників навіть голосно вигукнув до людей: «Шагом марш – геть із храму!».

Знущався з людей й сам отець Олексій: вигукував образливі слова, у грубій формі розповідав про рівень церковності кожного парафіянина, оприлюднював факти з біографій людей, почутих під час Таїнства Сповіді.

Попри психологічний тиск, люди не розходилися. Увечері під храмом почали з’являтися групи так званих церковних «тітушок» – невідомих людей, що не мають відношення до місцевої релігійної громади. Над усе вони прагнули потрапити на територію храму, проте зусиллями парафіян цього вдалося уникнути. Тож, для більшої ескалації конфлікту та з метою психологічного тиску на місцеву громаду, заїжджі парафіяни безперервно співали церковнослов’янською духовні пісні. Увесь цей час отець Олексій Шаран з перервами «правив» у церкві.

Над ранок, коли частина парафіян розійшлася по домівках аби привести в лад власне господарство, група прихильників Шарана вирішила вийти й зачинити храм. Проте їм на заваді став новообраний голова парафіяльної ради Ярослав Тимчишин. Аби зламати опір старости Олексій Шаран з прихильниками заподіяли йому тілесні ушкодження. Здійснити задум скандальним отцям завадили правоохоронці.

Лише пізно вранці священник віддав ключі від храму офіцеру поліції. Двері церкви опечатали до повного вирішення конфлікту. 

Читайте також: У селі Галинівка релігійна громада вирішила перейти до ПЦУ

Парафіяни звернулися до керуючого Володимир-Волинською єпархією УПЦ (МП) митрополита Володимира (Мельника) з проханням більше не допускати скандального священника до їхнього храму. Бо за чутками, які зібралися в селі, «взяти реванш» батюшка планує уже 8 жовтня, на престольне свято місцевої парафії – день пам’яті преподобного Сергія Радонезького.

Нагадаємо, влітку невелика волинська Галинівка стала відомою на всю Україну – настоятель сільського Свято-Сергіївського храму отець Олексій Шаран у мережі Facebook написав щирі вітання з днем народження президенту Росії Володимиру Путіну. Про випадок, який миттєво «підірвав» волинський медіа-простір, стало відомо й парафіянам, які, зібравшись на парафіяльні збори, вирішили приєднатися до Православної церкви України. Проте, невеличка частина громади, чисельністю до 10 осіб, залишилася з Московським патріархатом та продовжувала молитися в храмі, до якого скандальний батюшка після інформаційного розголосу його вітань президенту країни-агресора з’явитися не ризикнув.

Тоді ЗМІ розповідали, що Володимир-Волинська єпархія УПЦ (МП) відсторонила скандального клірика з посади настоятеля церкви в Галинівці, призначивши обслуговувати цю парафію отця Юрія. Про самого ж отця Олексія Шарана розповідали, що той, аби уникнути конфліктів, тимчасово виїхав у Москву, де навчається його донька.

Парафіяни місцевого храму подейкують, що їхній уже колишній батюшка, коли служив у селі, запровадив систему натуральних податків – данини. Щомісяця селяни носили йому яйця, молоко, інші продукти. Замовлення ж духівник здійснював під час проведення Таїнства Сповіді. 

Володіють жителі села й інформацією про те, що отець Олексій займається контрабандою цигарок, перевозити які йому допомагають кілька жіночок-прихильниць МП із Галинівки. А ще в селі розповідають й про те, що  панотець збив людину у Польщі й, відповідаючи за скоєне, відсидів там у в’язниці. Парафіяни зазначають, що сукупність аморальних дій отця Олексія Шарана свідчить, що така особа не гідна бути духовним пастирем, оскільки компрометує звання православного священника й замість миру несе розбрат та спокуси.

Читайте також: Володимирського священника, який привітав Путіна з іменинами, внесли в базу «Миротворець»

«Хтось зламав сторінку» – володимирський священник каже, що не вітав Путіна з іменинами

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024