«Мені пофіг», «тільки за», «марна затія» - реакція володимирчан на заборону доступу до «ВК» та «Однокласників»

17 Травня 2017, 14:24
10792

Заборона доступу до соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласників» в Україні почне працювати не пізніше, аніж з 1 червня 2017 року. Проте, цьому «чорному» дню вже передують «он-лайн паніка та істерика» серед деяких користувачів.

Найбільше не може себе стримати молодь. Всесвітня мережа просто «кишить» усілякими фото жабами, де головним персонажем виступає ніхто інший як наш Гарант.

У розмові з деякими відомими володимирчанами ми поцікавилися їхнім ставленням до блокування «Вконтакте» та «Однокласників», чи мали вони акаунти в цих соцмережах і яке, на їхню думку майбутнє у цього табу?

Роман Горошкевич, депутат міської ради, тренер з вільної боротьби та дзюдо.

Роман розповів, що був зареєстрований «Вконтакте», використовував у роботі браузер Яндекс. Тобто ці обмеження для нього стануть відчутними в першу чергу.

- З однієї сторони відношусь до цього позитивно, бо треба боротися з цим засиллям пропаганди, яка має місце в цих соцмережах. Але погано, що, наприклад, не має на сьогодні альтернативи тій самій 1С бухгалтерії, якою під час звітності користувалися усі українські підприємці. Як будуть виходити з цієї ситуації?

Окрім того, я вважаю, що ця заборона існуватиме лише на папері, бо вже за кілька годин після підписання Президентом указу про обмеження цих соцмережі, з’явилося безліч програм, які дозволяють обійти це блокування і спокійнісінько виснути собі й далі в он-лайні.

Руслан Бормовий, керівник військово-патріотичного центру «Третій полк».

Каже, що зареєстрований у багатьох соціальних мережах, адже по роду своєї діяльності це хороша можливість спілкування з однодумцями та колегами.

- Щодо заборони…Якщо вона вирішить якісь глобальні проблеми, які мають місце в державі, то окей, нехай закривають. Але ж з іншої сторони, наш бізнес в Росії – процвітає, російський бізнес у нас - теж не бідує. То що це за боротьба з окупантом?

«ВКонтакте» - спільнота в якій налічується близько 20 млн. українських користувачів, і це спільнота, яка себе вже давно позиціонує як аполітична. Сенсу її блокувати…

Яке майбутнє у цієї зборони? В нашій країні – це спрогнозувати важко. Можливо, прислухаються до думки громадськості, а можливо й ні.


 

Ірина Ліщук, начальник відділу з питань організаційної-аналітичної роботи Володимир-Волинського міськвиконкому.

Зареєстрована в кількох соцмережах, проте своїми акаунтами користується не скрізь.

- В «Однокласники» заходжу лише купувати речі і то, в старих, перевірених продавців. «ВКонтакте» мені якесь «добра» людина зламала сторінку і від мого імені розсилає усякий непотріб всім. Тому я туди вже кілька років не заглядаю. Веду до того, що ця заборона аж ніяк мене не торкнеться…

А ще мене трошки бентежить те, що домогосподарки після закриття «Однокласників» всі гуртом попруть у «Фейсбук» (бо ж десь вони таки мають спілкуватися) і стрічка замайорить «дешевимим духами» і «тортами на заказ».


 

Дарія Поддубецька, журналіст інтернет-видання «Буг».

- Відношусь до цього досить негативно. Поясню чому) У «ВК» я зареєструвалася перший раз коли ходила у 8-й клас ( 2007 році). З того часу назбиралося чимало фотографій, а враховуючи, що це з того часу, коли були поширені цифрові фотоапарати, то значна кількість фото знаходиться саме на цьому електронному ресурсі (кілька тисяч фото у приватних альбомах). Ще один плюс «ВКонтакте» - це можливість сформувати ідеальний для себе музичний плей-лист. За ним буду найбільше сумувати.

Щодо того в скількох мережах зареєстрована - то у всіх більш-менш популярних. До 2015-го року мала акаунт і в «Однокласниках, для спілкування із рідними з Росії. Після кількох моментів, привід для спілкування з ними зник, однак аккаунти є і я ними не користуюся.


 

Юлія Слюсарук, народна майстриня, благодійниця.

- Багато тих, хто займається рукоділлям, продають, черпають ідеї та діляться ними між собою, мають аккаунти й у «ВК» і в «Однокласниках». І багато українських майстринь мажуть втратити клієнтів та колег з інших країн колишнього СНГ, які активно користуються цими соцмережами. Проте, з іншої сторони це стимулюватиме майстринь реєструватись в інших, іноземних соцмережах. Особисто мені «ВК» корисне тим, що там зареєстровано багато майстринь-в’язальниць. І це дає змогу знайти безкоштовні, а іноді рідкісні схеми.

Я вважаю, що у нас в країні багато талановитих і креативних айтішників, яким під силу зробити свій, національний ресурс. Просто треба трішечки віри і терпіння.


 

Тетяна Токарєва-Асмолкова, викладач педагогічного коледжу:

- Так, я мала акаунти в цих соцмережах, але рада, що їх заблокують, підтримую таку заборону.  

Шкода, звичайно, зібраної колекції музики на плейлисті у «ВК» та величезної колекції матеріалів пов'язаних з мистецтвом, але я з цим змирилася ще минулого літа, коли Росія оголосила про доступ до акаунтів! Тому момент розчарування вже пережила.

А ще, вважаю, інші соцмережі альтернативними, зокрема, «Фейсбук». Подобається якість інформації та робота мережі.


 

Ігор Гузь, депутат Верховної Ради України про заборону висловився на своїй сторінці у «Фейсбук».

- Для мене є комунікаційна частина цього питання. У «Вконтакті» та «Одноклассниках» маю до 15 000 читачів. «Вконтакті» - це в основному молодь, а в «Одноклассниках» - ті, кому за сорок.

Очевидно, як політику, мені не хотілося б втрачати цю аудтриторію. Адже, вони насамперед, мої виборці, до яких завжди шукав ефективних шляхів у комунікації. Але... Але ці мережі адмініструються з РФ, і є під «ковпаком» у Кремля та ФСБ. Переконаний: сумнівів не може і бути!

І ось, саме сьогодні, адміністрація «Вконтакті» продемонструвала весь простий механізм впливу на користувачів, одночасно надіславши кожному з 16 мільйонів українців, які користуються цією мережею, лист про можливість обійти таке блокування.

Одним натисканням кнопки лист 11 МІЛЬЙОНАМ УКРАЇНЦІВ! Сьогодні, це лист про блокування, а завтра? Лист про підтримку вторгнення Росії? Про заклик до диверсійної діяльності супроти українських військових? А чому б і ні?

Упевнений, що всім тверезомислячим українцям потрібно зробити все можливе аби позбутися «умовної залежності» від російських соціальних мереж, особливо, це стосується українських дітей. Зайдіть в будь-яку школу: в селі чи місті, та запитайтеся, хто з дітей користується «Вконтакті»? А це - 90%!

Тому для того, щоб вижити в інформаційній війні з росіянами, ми повинні зробити все можливе аби позбутися їхнього впливу. Це - і телебачення, і радіо, і книга, і соціальна мережа.

Хтось каже, що немає адекватних «замінників»? Вони є. І яскравий приклад цьому - зростання україномовного сегменту в мережі Фейсбук. Немає альтернативи 1С, давайте будемо створювати аналоги. Переконаний, що, при необхідності нам допоможе весь цивілізований світ. Та й врешті-решт, хіба не українська галузь ІТ є найбільш динамічною в Європі? Це додаткова можливість показати свій результат для внутрішнього користувача аби замінити російський продукт.

Хтось просто звик слухати музику «Вконтакті» чи переписуватися з родичами, які проживають у Курську; чи товаришами по службі в армії з Вологди? Нічого страшного. Згадайте, як у середині 90-их ми дивилися ОРТ чи слідкували за тим, як відбувається гра між московським Спартаком та пітерським Зенітом. Але ж нічого, якось пройшло, і сьогодні ми здебільшого живемо без цієї зацікавленості життям у сусідів.

Чи є у цьому особиста зацікавленість у Порошенка та його поплічників? Можливо... Але давайте: «мухи окремо і котлети окремо». Ця дія запізніла, але правильна! А політична користь, того чи іншого політика, тимчасова.

Дехто скаже, що таким чином діюча влада підриває комунікативні канали між українцями, які зможуть вивести людей на Майдан? Нічого подібного. Адже частина аудиторії перейде до інших мереж, де легко зможе писати про #зраду, і при необхідності координуватися для протестних дій. А от коли хтось спробує прикрити Фейсбук чи Твіттер, тоді вийдемо усі)

І ще. Свого часу Організація Українських Націоналістів кинула клич серед українців: «Київ проти Москви!», який, як ніколи, і до сьогодні є актуальним!

Отже, з 1 червня залишаю російські соціальні мережі. Чого і Вам бажаю. Чому не зробив цього раніше? Напевно занадто багато думав про ефективну комунікацію)

1

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024