Вакцину від коронавірусу можна приготувати в домашніх умовах – ФЕЙК

18 Жовтня 2020, 14:30
2094

У мережі активно поширюють інформацію, що кожен охочий може приготувати вакцину від коронавірусу в домашніх умовах. 

Насправді це фейк, його спростували на сторінці По той бік новин у мережі.

Зараз на російських сайтах(серед іншого — заборонених в Україні) активно поширюють статтю під назвою «Вакцина від COVID-19 у кожного туляка є вдома». Цю «новину» затягнули в українське поле люди, які не дотримуються інформаційної гігієни. Її почали активно поширювати в соцмережах і приватних балачках.

Якщо раніше посилалися на слова президента російської медичної палати Леоніда Рошаля, то цього разу все списують на твердження кандидата медичних наук Шухрата Халілова з Ташкента. Якщо коротко, він радить щодня випивати 2/3 склянки часникової настоянки й навіть розписує її докладний рецепт. «Через 30-40 хвилин після прийому «часникової води» в тонкому кишківнику утворюється природна вакцина; абсолютно безкоштовно; активно формує специфічний імунітет проти COVID-19».

Спростування

Жодні народні методи не впливають на діагностику та протидію коронавірусу. Ви можете їсти часник як забажаєте: з салом, без сала, розжовуючи чи нарізаючи дрібно; ви навіть можете робити часникову настоянку, як це радять в інтернеті. За помірного вживання це вам не зашкодить, але й не виробить імунітет від коронавірусу.

 

Вживання в їжу часнику НЕ запобігає зараженню COVID-19. Часник — це здорова їжа, яка може мати деякі протимікробні властивості. Однак за поточного спалаху немає жодних доказів, що вживання часнику може захистити від нового коронавірусу.

 

У деяких людей спостерігаються алергічні реакції на часник. Прийом часнику може збільшити ризик кровотечі. Якщо ви приймаєте антикоагулянт (розріджувач крові), або чекаєте на операцію, повідомте лікареві, чи приймаєте або плануєте приймати часникові харчові добавки. Справа в тому, що часник впливає на ефективність деяких лікарських препаратів.

Твердження автора фейку не мають жодного наукового обґрунтування і засновані на хибних припущеннях і неправильному розуміння, як COVID-19 впливає на організм людини. В мережі можна зустріти багато конспірологічних публікацій за підписом Халілова, наприклад, що коронавірус — це біологічна зброя. Не варто довіряти цьому.

 

Жодна з існуючих вакцин не забезпечує захист від нового коронавірусу. Вірус настільки новий і різний, що йому потрібна власна вакцина. Дослідники намагаються розробити таку, але поки що жодна розробка не має доведеної ефективности й безпечності. Водночас ВООЗ радить щеплюватися проти респіраторних захворювань — це захистить ваше здоров’я. Адже небезпека коронавірусу не скасовує загрозу інших захворювань.

Читайте також: Новий рекорд: в Україні виявили 6 410 нових хворих на коронавірус

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024