Як вдягнутися в туристичний похід

22 Жовтня 2020, 14:20
603

Правильно одягнутися в похід набагато важливіше, ніж в умовах цивілізації. Змокнувши в місті, ви сядете в автобус до будинку, забіжите в кафе або найближчий торговий центр, де швидко зігрієтеся і підсохнете. А в дикій природі залишитеся сам на сам з холодом, дощем і льодовим вітром.

Розібратися та продумати список похідного одягу: від куртки до шкарпеток нам допоможе Анатолій, власник офіційного інтернет-магазину Norfin . Отож, поговоримо про одяг.

Літо

Літо – синонім слова «похід». Яскраве сонце, зелені ліси, кам'яні гірські піки - нові місця і неходжені стежки так і звуть вирушити в дорогу. Тому з'ясуємо, як одягнутися в активну подорож, щоб вона принесла тільки кайф.

Одяг:

  • НА ТІЛО. Оптимальний вибір для літнього походу - футболка. У ній не буде жарко, а лямки рюкзаку не натруть плечі. Виробники одягу для походів шиють футболки з технологічних матеріалів, що відводять зайву вологу і забезпечують відмінну вентиляцію. У великих магазинах спортивного одягу ви знайдете масу недорогих і якісних варіантів. Обов'язковий елемент одягу - вітровка або штормовка. Це легкі куртки, що не промокають й не продуваються. Вони рятують від несильного дощу та інших примх погоди. Щоб не замерзнути під час вечірніх посиденьок біля вогнища, захопіть теплу кофту або толстовку.

  • НА НОГИ. Похідні штани вибираємо з щільною і міцної тканини. Підійдуть штани будь-якої довжини з легких і технологічних матеріалів, які забезпечать влагоотвод. У спекотну погоду хочеться надіти шорти, це допустимо, але пам'ятайте, що оголена шкіра - ласий шматочок для комах, кропиви, осоки та колючих чагарників. На випадок дощу прихопіть з собою тонкі штани з мембрани.

  •  ШКАРПЕТКИ І НИЖНЯ БІЛИЗНА. Головне правило - шкарпеток маємо досить. Не обмежуйтеся однією парою, вони тонкі, легкі і мало важать. А ось якщо єдині носки промокнути - зіпсований настрій і натерті ноги забезпечені. Якщо хочете підвищити рівень комфорту, купіть спеціальні шкарпетки для трекінгу - вони додатково підтримують стопу, відводять вологу і перешкоджають натирання мозолів. Яку взяти нижню білизну - вибирайте виключно виходячи з власних уподобань.

Аксесуари:

  • ГОЛОВНИЙ УБІР. Кепка, панама захистять вас від сонця на відкритій місцевості та чіпких гілок в зоні лісу.

  • ДОЩОВИК. Простий і зручний спосіб захиститися від дощу. Навіть якщо прогноз погоди обіцяє тільки сонячні дні, не нехтуйте дощовик. Погода - штука мінлива, особливо, в гірській місцевості.

 

Міжсезоння

Більшість людей восени загортається в плед і п'є глінтвейн під улюблений серіал, але тільки не туристи. Якщо не хочете провести міжсезоння в чотирьох стінах, то вимикайте ноутбук, наливайте глінтвейн в термос, а ми поки розповімо, як правильно одягнутися в похід в несезон.

Одяг:

  • НА ТІЛО. Ви ж знаєте, що в похід треба одягатися шарами? Це набагато практичніше, ніж надіти на себе один великий і теплий бабусин светр з козячої вовни. Нижній шар - базовий, регулює влагоотведення. Найчастіше першим шаром служить термобілизна (в ній ще спати тепло) або футболка. Другий шар - утеплення. Для тепла вдягніть флісову або будь-яку зручну кофту. Третій шар - вітрозахисний. Оптимально, якщо це буде куртка з мембрани або непромокаюча штормовка. На стоянках з ночівлею знадобляться тепла кофта і легка куртка з підкладкою.

  • НА НОГИ. Незалежно від сезону ходові штани повинні бути міцними. На додаток до них захопіть з собою мембранні штани, але бережіть їх в лісі від чагарників і колючок, тонкі штани з мембрани добре захищають від дощу, але не володіють потрібною міцністю. Альтернативою стануть штани з матеріалу Soft Shell - щось середнє між звичайними щільними штанами і мембраною. На стоянках і під час ночівель не завадять запасні штани з флісу.

  • ШКАРПЕТКИ І НИЖНЯ БІЛИЗНА. Все, як і в літній сезон. А для стоянок і ночівель захопіть пару шкарпеток товстіший.

Аксесуари:

  • ГОЛОВНИЙ УБІР. Шапки міцно увійшли в моду, тому не нехтуйте цим предметом гардеробу. Восени найкраще підійдуть шапки і пов'язки з флісу - вони мало важать і добре захищають від холоду. На шию надіньте утеплений Баффі.

  • ГАМАШІ. Потрібні для додаткового захисту взуття та низу штанів від води і бруду. Якщо ви йдете в похід, коли осіння негода або весняні паводки розмили дороги, а в лісі мокра кожна голочка, то гамаші необхідні.

  • РУКАВИЧКИ. У міжсезоння не полінуйтеся взяти тонкі рукавички, вони зігріють кисті рук в вітряну і дощову погоду.

Говоримо міжсезоння – думаємо про дощовик. Беріть відразу два - для себе і для рюкзака. В осінній або весняний похід візьміть з собою повну зміну одягу, крім курток і теплих кофт (місце в рюкзаку все-таки обмежена). Якщо промокнете наскрізь, то перевдягнетесь на найближчому привалі і з комфортом підете далі.

Зима

Зимові походи – це круто! Але через неправильний вибір теплого одягу можна захворіти або зійти з маршруту. Тому уважно прочитайте наші рекомендації і продумайте заздалегідь зимовий похідний гардероб. Ми вже писали про вибір одягу в зимовий похід, але вирішили освіжити інформацію. І так:

Одяг:

  • НА ТІЛО. Взимку в поході також актуальний принцип багатошаровості, але самі шари стають теплішими. Нижній шар - тепле термобілизна з флісу або тонкої вовни (єдина неприємна в ньому річ - ціна). Середній шар - флиска, «поларка» або інша кофта, яка зігріває. Зовнішній шар - мембранна куртка, на стоянках - пушок. Захист від дощу взимку, як правило, не потрібна.

  • НА НОГИ. Перший шар на ногах - термоштани з флісу або тонкої вовни. В якості середнього шару надіньте напівкомбінезон - на відміну від штанів із середньою посадкою він захистить поперек від продування. Якщо не хочете возитися з комбінезоном, то, в будь-якому випадку, вибирайте брюки із завищеною талією. Верхнім шаром, що захищає від мокрого снігу, будуть мембранні штани.

Аксесуари:

  • НА ГОЛОВУ. Через голову з тіла виводиться до 50% тепла, тому взимку шапка обов'язкове. У ходові дні надіньте легку флисовую шапку, теплий Баффі або Балаклаву (а ще, вона відмінно захистить від вітру під час переходів). Для відпочинку в таборі підійдуть шапки товстіший і тепліше.

  • НА РУКИ. Рукавиці гріють краще, але в рукавичках пальці більш рухливі. Тому радимо взяти в зимовий похід обидва варіанти. Оптимально підійдуть флісові рукавички і товсті непромокальні рукавиці. Якщо у вас вдома завалялися гірськолижні рукавички, то сміливо кладіть їх в рюкзак.

  • СОНЦЕЗАХИСНІ ОКУЛЯРИ АБО МАСКА. У зимовий похід життєво необхідно взяти гірськолижні окуляри або маску - на яскравому сонці сніг сліпить очі. Це актуально для гір і рівнинній місцевості. До того ж, в окулярах або масці ви додатково захистіть очі від вітру.

Лайфхак для фотографів: в рукавицю зручно покласти акумулятор фотоапарата, який не переносить холод. З рукавиці його можна швидко дістати, вставити в камеру, зробити вражаючий знімок і прибрати назад.

Жоден сезон не підходить для безвилазного сидіння вдома. Одягайтеся тепліше, екіпіруйтесь правильно і вирушайте в похід!

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024