Свій день народження міг би відзначати старший лейтенант із Устилуга

02 Листопада 2020, 11:15
Сергій Свищ 1689 Джерело: http://memorybook.org.ua/index.htm
Сергій Свищ

Свій день народження міг би відзначати старший лейтенант Збройних сил України – Сергій Свищ (1990-2015).

Сергій народився в Устилузі. Про це повідомляє сайт Громада.Схід.

Після школи він вступив до Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Під час навчання в академії був одним із найкращих курсантів та став одним із найкращих її випускників у 2012 році.

Після закінчення навчання продовжив військову службу в 54-ому окремому розвідувальному батальйоні, який дислокований у Новограді-Волинському.

За короткий термін часу він був призначений командиром роти і став наймолодшим офіцером на цій посаді у своєму військовому з’єднанні. З початком російської збройної агресії підрозділ, у якому служив Сергій, одним із перших був направлений у зону бойових дій.

Сергій Сергійович Свищ
Сергій Сергійович Свищ

У кінці січня 2015 року підрозділ, яким командував старший лейтенант Свищ, прибув для заміни особового складу на опорний пункт на лінії фронту біля села Санжарівка Артемівського району.

Саме у той час на опорний пункт після масованого артилерійського та мінометного обстрілу розпочали наступ проросійські сепаратисти.

Сергій Свищ прийняв рішення прийняти бій із переважаючими силами ворога, щоб не допустити прориву у тил українських збройних сил сепаратистів.

У цьому бою українським військовим швидко вдалось знищити два танки та частину живої сили терористів, але один із танків почав рухатись до окопу, де знаходився Сергій Свищ, який до цього часу отримав поранення у цьому бою.

Українські військові підбили і цей танк, але після бою, який закінчився розгромом проросійських сепаратистів, під гусеницями цього танка виявили Сергія Свища вже без ознак життя. Тоді ж загинуло ще шестеро українських бійців.

Тіло відважного лейтенанта змогли забрати з місця бою лише за тиждень, і спочатку не могли опізнати. Однак рідні, які прибули за тілом загиблого героя, упізнали Сергія навіть без аналізу ДНК.

Герой похований у рідному місті Устилузі. 8 квітня 2016 року Сергій Сергійович був нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Без Сергія залишилися дружина та син, якому на момент загибелі батька виповнилось 1,5 роки.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024