Листопадові зміни в Польщі: зачинені уженди, карантин по-новому і нова версія коронадодатку

03 Листопада 2020, 13:00
3243

Тепер на здачу тесту на коронавірус у Польщі можна записатися без родинного лікаря, але тільки завантаживши спеціальний мобільний додаток. Крім того, з'явилися нові обмеження на пасажирів в транспорті та в роботі державних структур.

Найголовніші зміни, які почали діяти в Польщі з перших днів листопада зібрав портал Я в Польщі. 

З вівторка, 3 листопада, переважна більшість державних структур (крім судів та прокуратури) та органів місцевого самоврядування в Польщі перейшли на дистанційну роботу. Організувати віддалений режим роботи працівників рекомендували й приватним фірмам, звісно, де це можливо. Це пов'язано з позицією уряду, який у такий спосіб очікує призупинити розповсюдження епідемії. 

«Там, де можете залишити працівників на віддаленій роботі, зробіть це. Ми повинні перервати ланцюг захворювань», – звернувся прем’єр до роботодавців у своїй нещодавній промові.

Перехід на дистанційну роботу управлінь та відомств (ужендів) означатиме також, що термін розгляду поданих документів та ухвалення рішень по різних питаннях може бути подовжений. Особливо, коли йдеться про випадки, де в віддаленому режимі важко перевірити потрібну інформацію.

В установах ZUS по всій Польщі з 2 листопада скасували режим «довших понеділків», коли відвідувачів приймали довше, ніж в інші робочі дні. Причина такого рішення – складна епідемічна ситуація в країні.

Відтепер з понеділка по п'ятницю відділення ZUS працюватимуть з 8:00 до 15:00. Стосується це тих установ, які не перейшли на повністю дистанційний режим роботи. Водночас інфолінія ZUS за номером 22 560 16 00 й надалі буде чинною з 7:00 до 18:00. Крім того, клієнтам настійливо рекомендують користуватися е-візитами, тобто відеодзвінками з експертами установи.

З 3 листопада почали діяти нові транспортні обмеження. Згідно з урядовим розпорядженням, відтепер у мікроавтобусах, призначених для перевезення від 7 до 9 пасажирів, зайнятими одночасно можуть бути тільки 50% місць. 

Водночас нове обмеження не стосується випадків, коли таким транспортним засобом подорожуватимуть члени однієї родини або особи, які господарюють спільно. Наприклад, працівники, що проживають в хостелі й добираються на роботу одним бусом. 

У Польщі з'явилася нова версія мобільного додатку STOP COVID (ProteGO Safe), яка тепер дозволяє користувачеві записатися на здачу тесту на коронавірус без необхідності контакту з родинним лікарем. 

Як поінформувало Міністерство цифризації, записатись на тест через додаток можна буде, коли останній повідомить користувача про контакт з хворою особою. Після цього людина повинна пройти в додатку анонімний оціночний тест і, якщо його результат буде «бентежний», можна буде одразу записатися на здачу аналізів.

Санепідемслужба з 1 листопада 2020 року запровадила автоматичне інформування про відправлення на карантин. Відповідні дзвінки для таких осіб надходитимуть з номера  +48 22 10 43 705.

Крім того, нове урядове розпорядження передбачає, що з 3 листопада всі, хто проживають спільно з особою, в якої підтвердили COVID-19, повинні залишатися вдома й відбувати карантин автоматично, не очікуючи відповідного рішення санепіду, як це було раніше.

Карантин повинен тривати протягом всього часу ізоляції хворої людини й ще 7 днів після її закінчення.

Читайте також: У Польщі перші вакцини від коронавірусу будуть доступні в січні

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024