Експерти спростували фейк, що маска шкодить здоров'ю людей

05 Листопада 2020, 16:00
1030

У мережі активно поширюють інформацію, що маски не пропускають воду, а тому буцімто в них накопичується отруйний вуглекислий газ.

Насправді це фейк, його спростували на сторінці По той бік новин у мережі.

Уже сім місяців захисні маски для обличчя — обов’язковий атрибут усіх законослухняних українців. За цей час змінилося розуміння про ступінь їх захисту. Якщо спочатку науковці казали, що маски потрібні тільки інфікованим, медикам та людям, що доглядають за хворими, то тепер їх радять носити майже всім. Принаймні у громадських місцях. Незмінними лишаються тільки фейки про маски.

На відео невідомий чоловік наливає в хірургічну маску воду, потім демонструє, як вона в ній переливається, при цьому ані краплі не витікає. Посилаючись на невідомого професора, чоловік робить висновок, що «кисень не надходить до нас — йому немає ходу, а тому наші органи не отримують кисень. Проблема з головою, мізками, серцем. Так само вуглекислий газ, який ми видихаємо, не виходить із маски й ми знову його вдихаємо — у нас брак кисню».

Спростування

Хірургічна маска для того й створена — щоб зупинити краплі слини хворої або потенційно хворої людини. Тому не дивно, що вона деякий час може утримувати воду, навіть якщо її в неї налити до країв. Така маска не захищає: від вірусів, бактерій та інших збудників, які переносяться повітрям.

Насправді маски пропускають повітря — щоб переконатися в цьому достатньо дмухнути в тканину. Так само вони пропускають повітря в зворотньому напрямку. Крім того — як би щільно хірургічна маска не прилягала до обличчя, все одно залишиться щілина, крізь яку під маску також потрапляє повітря. Можливо не так ефективно, як це було би без неї, але цілком достатньо, щоб носій отримав необхідну кількість кисню.

Тривале використання медичних масок може бути незручним. Однак це не призводить до інтоксикації CO2 або дефіциту кисню. Надягаючи медичну маску, переконайтеся, що вона правильно прилягає та достатньо щільна, щоб нормально дихати. Не використовуйте одноразову маску більш як 4 години.

Тести показали, що респіратори N95 мають значно нижчу повітропроникність та паропроникність, ніж хірургічні маски. Тому якщо їх тривалий час носити без перерви, вони потенційно можуть впливати на рівень кисню в організмі людини. Але не настільки критично, щоб становити загрозу життю чи здоров’ю. Особливо у здорових людей. Більш вільні хірургічні маски та тканинні маски не знижують рівень кисню в крові.

Маски не можна носити дітям, які не досягли дворічного віку, або людям, які мають проблеми з диханням. Якщо ви здорові і нормально дихаєте, маска не знизить рівень кисню в крові. Для старших дітей важливо подбати про правильний розмір маски та одягати її коли неможливо дотримуватися дистанції.

Сама тільки маска не захищає від інфікування. Ба більше — вона створює хибне відчуття безпеки. Тому крім маски слід дотримуватися фізичної дистанції та гігієни. Також важливо правильно одягати, носити та знімати захисну маску.

Читайте також: Експерти спростували фейк, що у Львові винайшли вакцину від коронавірусу

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024