Не купуйте пульсоксиметри та кисневі подушки, – волинський лікар Олег Яковенко

08 Листопада 2020, 10:30
6734

Лікар-пульмонолог Олег Яковенко написав 11 порад про те, як потрібно себе вести при появі перших ознак респіраторного захворювання та при підозрі на коронавірус. 

Свої думки він виклав на особистій сторінці у facebook.

Олег Яковенко працює в «коронавірусному» шпиталі Волинської обласної клінічної лікарні та періодично ділиться власними спостереженнями про коронавірусну інфекцію. 

Поради від лікаря для медиків та пацієнтів:

1. При перших проявах респіраторної інфекції з лихоманкою та незалежно від того чи є специфічні симптоми COVID-19 (наприклад, пропав нюх або смак) чи їх немає, робіть та/або ВИМАГАЙТЕ від лікуючого лікаря, щоб вам протягом першого тижня захворювання та якомога швидше зробили ПЛР тест на SarsCov2, а не лише антитіла класу IgM! Це має велике організаційне значення для подальшого сортування хворого на догоспітальному етапі з клініко-радіологічними критеріями пневмонії COVID-19 якого потрібно вчасно госпіталізувати в потрібне місце!

2. При гострій респіраторній інфекції верхніх дихальних шляхів COVID-19 не поспішайте з першого дня призначати та приймати антибактеріальні препарати, за винятком наявної бактеріальної інфекції (наприклад, гнійна ангіна, гнійне харкотиння) або ризику сепсису (наприклад, несанована ротова порожнина в літньої людини, вада серця або відсутність селезінки)! Прошу, не призначайте з перших днів «Азитроміцин» на 6 днів, який накопичується в організмі, або, наприклад, «Левофлоксацин» по 500 мг двічі на добу до 10 днів... Нагадаю, що ці препарати також впливають на інтервал QT, а не лише «Плаквеніл»! Уникайте поліпрагмазії (одночасного призначення пацієнту у великій кількості лікарських препаратів - ред.)!

3. При наявності клінічних проявів респіраторної інфекції верхніх дихальних шляхів не треба призначати та приймати з перших днів з метою профілактики або лікування антикоагулянти та/або антиагреганти, за винятком наявної серцево-судинної патології там, де це дійсно показано! Уникайте поліпрагмазії!

4. При наявності клінічних проявів респіраторної інфекції верхніх дихальних шляхів не треба призначати та приймати велику кількість протикашльових препаратів, протеолітичних ферментів та велику кількість нестероїдних протизапальних препаратів, які мають також свої небажані явища! Уникайте поліпрагмазії!

5. При наявності клінічних проявів респіраторної інфекції верхніх дихальних шляхів COVID-19 (при відсутності пневмонії) не треба з першого дня призначати та приймати гормональні препарати («Дексаметазон», «Метилпреднізолон»)! Уникайте поліпрагмазії!

6. При наявності клінічних проявів респіраторної інфекції верхніх дихальних шляхів не треба призначати та приймати різні противірусні препарати, які не допомагають при COVID-19 (наприклад, «Озельтамівір», який ефективний лише при грипі)!

7. Сортування хворих з пневмонією на догоспітальному етапі на основі останніх протокольних настанов – обов’язкова госпіталізація при наявності дихальних розладів з сатурації 92 % та менше, а також частоти дихання 30 та більше! Але не забувайте про стару, просту та дієву шкалу CRP-65 (порушення свідомості, тахіпное, падіння артеріального тиску, вік 65 та старше), яка дає змогу сімейному лікарю або лікарю екстреної медичної допомоги прийняти оперативне рішення щодо обов’язково стаціонарного лікування без показників пульсоксиметрії!

8. Не купуйте пульсоксиметри з метою індивідуального користування для моніторингу виникнення можливої дихальної недостатності! Велика похибка показників при аритміях, феномені Рейно, у жінок з нафарбованими нігтями гель-лаком та акрилом!

9. Не купуйте кисневі балончики та кисневі подушки (взагалі архаїзм) для лікування, оскільки це неефективно!

10. При наявності клінічних проявів респіраторної інфекції верхніх дихальних шляхів не робіть з першого дня одразу рентгенографію органів грудної клітки! Комп’ютерну томографію легень робити не раніше 7 дня захворювання при наявності абсолютних клінічних показань (важкий, швидко прогресуючий перебіг та прогресуюча респіраторна симптоматика (кашель, задишка) з урахуванням протипоказів (наприклад, вагітність)!

11. Всім, хто ще не встиг, – зробіть щеплення проти грипу та щеплення проти пневмококової інфекції полівалентними вакцинами!


Олег Яковенко також написав, що при наявності у людини клінічних проявів гострої респіраторної інфекції верхніх дихальних шляхів з підозрою на COVID-19 та/або обтяженим епіданамнезом (контакт з хворим на коронавірусну інфекцію тощо) – потрібна самоізоляція та ізоляція всіх, хто поряд з цією людиною. 

«Лікування гострої респіраторної інфекції верхніх дихальних шляхів COVID-19 на догоспітальному етапі лише симптоматичне – промивайте носоглотку ізотонічним та/або содовим розчином, використовуйте лише нестероїдні протизапальні препарати за призначенням лікаря у випадку температури більше 37,8 або міофасціального синдрому, обмежте надмірне фізичне навантаження, вживайте достатню кількість рідини, бажано лужної, не голодуйте (білкова дієта), можете використовувати якісні полівітаміни з мікроелементами, якщо немає протипоказань, проте перш ніж приймати у великих дозах трендовий вітамін D з лікувальною та профілактичною метою, визначте спочатку його рівень в організмі! Нагадую, не займайтесь самолікуванням, одразу звертайтесь до лікаря та не займайтесь поліпрагмазією! І останнє. Буду дуже радий, якщо на державному рівні буде прийняте рішення відпускати лікарські засоби в аптеках, особливо антибіотики, лише за рецептом лікаря!» – йдеться у дописі.

Читайте також: Волинський лікар розповів, як діяти, якщо вам відмовляють у допомозі при COVID-19

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024