На Зарічненщині знайшли рештки мамонта

19 Листопада 2020, 11:04
905

Наприкінці вересня житель села Морочне Володимир Малайчук, проїжджаючи повз меліоративний канал (система Комори), побачив річ, яка виявилася цінною історичною знахідкою.

Невідомий фрагмент був досить габаритним, довжиною майже 20 см. Як повідомляє Зарічненська газета «Полісся»,  чоловіка знахідка дуже зацікавила, тож він вирішив показати її місцевому краєзнавцю Павлу Дубінцю.

Павло Дубінець своєю чергою звернувся за порадою до працівників Нобельського національного природного парку для ідентифікації знахідки.

Читайте також: У Рівненському районі виявили сім нових пам’яток археології

При попередньому огляді, учасники імпровізованої колегії припустили, що цезуб доісторичної тварини, можливо мамонта. Однак для достовірної ідентифікації дирекція НПП звернулася до науковців з Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Експонат надіслали поштою на адресу університету і після його детального вивчення професор кафедри фізичної географії, геоморфології та палеогеграфії, доктор географічних наук Богдан Рідуш підтвердив припущеннязуб і справді належить одному з різновидів мамонта, які жили в нашому краї понад десять тисяч років тому.

«Встановлено, що це – лівий верхній моляр другої дорослої зміни (М2), який належав молодій особині Mammuthus primigenius. Це проміжна (між ранньою та пізньою) товстоемалева форма мамонтів, яка існувала на території Східної Європи у другій половині пізнього плейстоцену, приблизно в інтервалі 55-27 тис. років тому», – йдеться у висновку професора Рідуша.



 

Читайте також: У Рівному на земельній ділянці викопали погруддя «вождя»

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024