Конфлікт на прикордонні: ми - не контрабандисти, просто хочемо мати доступ до своїх паїв

13 Червня 2017, 11:03
12408
«Селяни - не контрабандисти», - таким був лейтмотив нещодавніх зборів мешканців прикордонних сіл Лудин, Амбуків, Рокитниця, Чорників Устилузької ОТГ та Поромів, Петрово, Млинище Поромівської ОТГ
 

У приміщенні Будинку культури села Лудин зібралося більше тридцяти найактивніших громадян, аби з'ясувати наболіле питання — вільний доступ до земельних паїв із сінокосом, які розташовані в межах прикордонної смуги в так званій полосі. Досі селяни туди заїжджали безперешкодно в кількох місцях, що було їм зручно. А з недавнього часу ці переходи закрили як такі, де «просочується» контрабандний товар, відкритими залишили лише центральні ворота біля ВПС «Амбуків», - пише ВолиньНова.

 Тепер більшості власників тамтешніх паїв доводиться робити чимале коло і вивозити сіно за 20-50 кілометрів польовою необлаштованою дорогою

У результаті постраждали мешканці сіл, які там заготовляють сіно для худоби, а взимку - дрова. Адже тепер більшості власників тамтешніх паїв доводиться робити чимале коло і вивозити сіно за 20-50 кілометрів польовою необлаштованою дорогою, а це з огляду на високі ціни пального надто збитково. 

Селяни не розуміють, чому в час, коли Євросоюз створив умови для вільного перетину кордону, мешканцям прикордонних сіл не можна зайти без проблем на свої земельні ділянки? Як випасати тепер худобу? Зараз, виявляється, це питання треба узгоджувати в райдержадміністрації. Чому створили такі незручності, не врахувавши інтересів громади? Присутні висловили попередження: якщо не дослухаються до їхніх прохань - перекриватимуть міжнародний залізничний переїзд, який знаходиться поруч.

Відповіді на гострі й болючі запитання людей дав начальник Львівського прикордонного загону підполковник Сергій Мельник (на фото). Він сказав, що вони працюють виключно в правовому полі й будь-які зміни можуть статися лише після їх затвердження у нормативно-правових документах. Він зачитав наказ, де викладено порядок пропуску та перебування громадян за лінією інженерних споруд у прикордонні. Прикро, що туди потрапляють випадкові, чужі люди, які прикриваючись інтересами селян, йдуть на явні порушення, пов’язані з переправою за кордон великих партій цигарок. Прикордонники готові йти на поступки в разі, якщо не буде порушень на ввірених їм ділянках. А для цього потрібно поставити для контролю поруч із прикордонниками активістів громадського формування, які повинні пройти певну перевірку. Для спільної роботи має бути й взаємна довіра, наголосив Сергій Мельник.

У результаті двогодинної розмови компроміс було досягнуто. Після ряду організаційних моментів додатково відкриються два місця пропуску - у районі сіл Петрове та Амбуків, а надалі, якщо не буде зафіксовано порушень, можна вести мову й про інші. Мають бути визначені й узгоджені з громадою дні і години, коли селяни добиратимуться на свої земельні паї. Для цього буде розроблений відповідний графік. Є також охочі порибалити на Бузі та збирати гриби з настанням сезону. І це питання, як прозвучало на зборах, можна вирішити без проблем з врахуванням єдиної вимоги: всі мають бути зацікавлені в надійному захисті кордону та інтересів країни. І наразі війна не припинена…
До дискусії з представниками громади долучилися начальник ВПС «Амбуків» Олександр Гребенюк та виконувач обов’язків старости сіл Лудин, Рокитниця, Амбуків, Чорників Жанна Півницька, які запевнили, що робитимуть все, аби селяни не зазнавали незручностей. Але за умови взаємного розуміння і результативної співпраці.

Алла ЛІСОВА



 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024