Спростували фейк, що вакцинація спричиняє безпліддя у жінок

14 Грудня 2020, 10:00
922

Вакцина від Pfizer не спричиняє безпліддя у жінок. 

Про це повідомляє «По той бік новин».

«Ми ту вакцину ще в очі не бачили, а про неї вже масово ширяться фейки. Щойно спростували слова львівського блогера Стахіва про те, що від щеплення проти коронавірусу померли шестеро людей, як з’явилася нова побрехенька — вакцина від COVID-19 стерилізує жінок», – йдеться у повідомленні. 

Це неправда. Немає жодних доказів, що вакцина від Pfizer призводить до жіночого безпліддя. Причина популярності цього фейку в тому, що це твердження приписують британському лікарю Майклу Йедону, який працював у компанії Pfizer.

Дев’ять років тому він звільнився з компанії. Але хіба фейкоробів це хвилює? Про цю «дрібничку» вони навіть не згадують і сміливо називають його «керівником досліджень Pfizer».

Майкл Йедон дійсно працював у Pfizer, займався алергічними та дихальними хворобами. Але з 2011 року не має жодного відношення до цієї компанії і не втаємничений в деталі розробки нової вакцини. А тому й робити будь-які аргументовані судження про неї не може. Крім того, відсутні докази, що він взагалі щось таке казав.

Чинний керівник досліджень Pfizer не висловлював такої заяви. Генеральний директор Pfizer Альберт Бурла сказав, що вакцина пройшла кілька додаткових випробувань, однак компанія не помітила зв’язку між жіночим безпліддям та вакциною.

Речниця Pfizer Дервіла Кін підтвердила його слова — «немає даних, які б свідчили, що кандидат на вакцину Pfizer BioNTech викликає безпліддя». «Вакцина переносилась добре, більшість побічних реакцій невдовзі після вакцинації минули. Єдина помітна реакція — втома (3,8%) та головний біль (2%)», — сказала вона.

У фейкових дописах і статтях йдеться про те, що «вакцина містить спайковий білок, який називається синцитин, життєво важливий для формування плаценти у жінок. Якщо вакцина працює так, що формує імунну відповідь ПРОТИ нього, вона також тренує жіночий організм атакувати його, що може призвести до безпліддя у жінок». І навіть закликають підписати петицію про заборону досліджень вакцини.

Експерти спростовують це. За словами професорки Ляйпцизького університету Аннети Бек-Сіккінгер, якби складники вакцини дійсно могли призвести до цього, то кожна жінка, яка перенесла COVID-19, була б безплідною.

З нею погоджується і доцентка кафедри мікробіології Йоркського університету Дасантіла Големі-Котра – немає підстав непокоїтися з цього приводу. Ймовірність такого дуже мала. У вакцині Pfizer немає жодних білків від самого вірусу. Є молекула РНК, яка тренує імунну систему для виявлення справжнього вірусу і боротьби з ним, каже вона.

Хоча дотепер не знайдено жодних доказів несприятливого впливу вакцини на вагітних жінок, їх у клінічні дослідження навмисно не включали. А тому уряд Великобританії, який першим у світі схвалив масове використання вакцини, радить вагітним утриматися від щеплення.

Читайте також: В Україні підтвердили понад дев'ять тисяч нових випадків коронавірусу

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024