Олів’є, фрукти та алкоголь: у скільки українцям обійдеться новорічний стіл

15 Грудня 2020, 09:15
1532

Вартість новорічного столу 2021 року для української сім'ї із чотирьох осіб у середньому підвищиться у порівнянні з минулим роком на 5,3% та становитиме майже 1707 гривень.

Розрахунки науковців повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

Для оцінки взяли новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м'ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

За розрахунками науковців, 3 кг салату «Олів’є» традиційної рецептури обійдеться у 159,37 грн – це на 13,8 % більше, ніж при святкуванні нового 2020 року.

«Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса - 70 грн за 0,5 кг, 0,5 кг зеленого горошку – 32,50 грн, 200 г солоних огірків – 16,50 грн, 6 яєць – 14,50 грн та 180 г майонезу – 12,50 грн. Ще у 13,37 грн обійдуться цибуля, морква та картопля, ціни на які станом на кінець 2020 року зменшилися (крім моркви), у порівнянні з 2019 року на 23,5% та 30,1%», – йдеться у повідомленні.

Салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг)  коштуватиме на рівні минулого року - 120,37 грн.

Зокрема, філе оселедця коштуватиме 100 грн за 0,5 кг, майонез (180 г) обійдеться у 12,50 грн, морква - 1,81 грн (1 шт.), буряк - 2,17 грн (1 шт.), цибуля - 1,19 грн (1 шт.), картопля - 2,70 грн (2 шт.).

В Інституті додали, що на 10-30 % зросли витрати на м’ясні продукти.

«Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси "Салямі" коштуватиме 89,50 грн (+11,9 % проти цін 2019 року), підчеревини копченої - 100 грн (+25 %), биток зі свинини свіжий - 110,0 грн (+33,3 %). М’ясо птиці станом на кінець 2020 року є найдешевшим поміж інших видів м'яса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 95 грн. Загалом, вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 394,50 грн», – свідчать розрахунки.

Повідомляється, що оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) - 66 грн і пачка масла вершкового (200 г) - 38 грн. Молочні продукти в цьому році подорожчали на 10-12 %.

Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 182,3 грн. Зокрема, картопля (2 кг) коштуватиме цього року 19,30 грн, гриби (1 кг) - 50 грн, перець солодкий (0,5 кг) - 52,50 грн, огірки свіжі (0,5 кг) - 22,50 грн, помідори свіжі (1 кг) - 38,00 грн.

Фрукти обійдуться у 104 грн. За 2 кг мандаринів - 70 грн, 1 кг бананів обійдеться, в середньому, у 25 грн, лимон (200 г) - 9 грн.

Батон білого хліба (1 кг) коштуватиме 24,95 грн, а шоколадні цукерки - 170 грн за 1 кг.

«Пляшка шампанського "Артемівське" (0,75 л) обійдеться у 100 грн. У півтора раза більше - 170 грн - доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку "Шабо" 5-річної витримки. Безалкогольні напої обійдуться у 76,60 грн», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: 10 історій про харчову промисловість Волині і Рівненщини

«Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 470 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 250 грн, а 200 г червоної риби – у 220 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2176,09 грн», – додали науковці.

Розрахунок вартості новорічного столу у 2021 році «Інститут аграрної економіки» зробив на основі даних Державної служби статистики України, моніторингу роздрібних цін на міських ринках та у супермаркетах в середньому по регіонах станом на 1 грудня.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024