Видали нову книгу волинської письменниці про Роксолану

16 Грудня 2020, 14:18
912

Нещодавно видали нову книгу Олександри Шутко – кандидатки мистецтвознавства, авторки досліджень про османський гарем, які вийшли друком і в Туреччині.

Книга «Роксолана» є подарунковим виданням. Вона присвячена біографії найвідомішої султани-українки, зачинательки «Жіночого султанату» в Османській імперії.

Нове видання, окрім подробиць із життя Роксолани, які базуються на османських архівних документах XVI століття, та свідченнях європейських послів того часу в Стамбулі.

Окрім того, вона містить її дев’ять любовних послань до султана Сулеймана. Одне з них, в якому йдеться про перші роки перебування у гаремі, оприлюднено українською уперше.

Читайте також: Пригоди волинського шляхтича Михайла Чайковського: від козацького ватажка до османського паші

У книзі є чотири дипломатичні листи Роксолани, адресовані угорській королеві Ізабеллі Яґеллонці, польському королю Сиґізмунду ІІ Августу та перській принцесі Султан Бейгюм – сестрі шаха Тахмаспа, а ще – відповіді, які ті надіслали, величаючи її королевою.

Окрасою книги є кольорові світлини султанського гарему, портретів Роксолани, її особистих речей, листів тощо. 

«Ідея створення саме подарункового видання, в якому б ішлося про Роксолану як історичну персону, виникла після ознайомлення із відгуками моїх читачів. Вони неодноразово зазначали, що прагнули б роздивлятися світлини у моїх книжках у кольоровому варіанті. Та й світлини султанського палацу зі східним інтер’єром, помпезних мечетей, мармурових хамамів і водограїв, зведених за кошти Роксолани, захоплюють погляд яскравістю кольорів, строкатістю форм і виразністю деталей»», – пояснює авторка Олександра Шутко.

Наприкінці книги міститься інформація про вшанування цієї величної жінки, її роль в історії українців і турків та про те, як вона надихнула митців на створення чудових творів – картин, симфоній, опер і балетів, п’єс і романів.

Читайте також: Луцький договір: шпигунські пристрасті та програні війни

Коментар
17/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024