Що відзначають 24 грудня та кого вітати з іменинами

24 Грудня 2020, 06:11
848

Добрий ранок, любі читачі Район.Володимир–Волинський!

На календарі четвер, 24 грудня. Це 359 день (у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 7 днів.

24 грудня День ангела імені відзначають:  

День Амвросія 

Амвросій Медіоланський жив у 4 столітті в Італії і служив єпископом християнської церкви. Амвросій був відомим проповідником, прославився талантом складати гімни. Вважається одним з чотирьох великих латинських вчителів церкви.

Амвросій прославився тим, що дав обітницю нестяжательства, вів скромний і суворий спосіб життя. Був відомий як борець з язичниками.

Єпископ Амвросій користувався всенародною любов’ю не в останню чергу завдяки численним чудесам, які він скоїв своєю молитвою.

  • 24 грудня – Надвечір’я Різдва Христового, Святий Вечір по григоріанському (новоюліанському) календару

Святий вечір (Святвечір, Багата кутя, Вігілія) – одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового. Дата святкування різними церквами залежить від дати святкування Різдва. Зокрема, більшість християн, які використовують григоріанський чи новоюліанський календар, відзначають свято 24 грудня, а деяка частина християн, яка використовує юліанський календар – 6 січня

Так званий Другий Святий вечір відзначають напередодні свята Богоявлення, 5 січня. У християн, які послуговуються юліанським календарем, ця дата відповідає 18 січня.

Зі Святвечором пов’язаний обряд приготування першої куті. Її називали багатою, оскільки крім неї готували одинадцять пісних страв, серед яких обов’язково мали бути борщ, риба, гриби, вареники з квасолею та капустою, картопля,  узвар. Страви мають бути пісними, тому що Святвечір припадає на останній день Пилипівського посту.

За католицькою традицією, ввечері напередодні Різдва Христового, тобто на Святий вечір, родина сідає до столу й споживає вечерю. Така вечеря має бути пісною, абсолютно виключене вживання алкогольних напоїв. Починається Свята вечеря з молитви та читання уривку з 2 розділу Євангелія від Луки, а саме, віршів з 1 по 20, де описується народження Спасителя.

Читайте також: У Володимирі на період новорічно-різдвяних свят запровадять карантинні обмеження

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024