Яку медичну допомогу при COVID-19 пацієнт може отримати безкоштовно

30 Грудня 2020, 10:00
922

Коронавірус не поспішає зникати з початком нового року.

На сторінці НСЗУ в мережі нагадують, яку допомогу пацієнт із підозрою або підтвердженим COVID-19 може отримати безоплатно за Програмою медичних гарантій у 2021 році.

Первинну медичну та амбулаторно-поліклінічну допомогу

Пацієнти із легкою формою підтвердженого або ймовірного захворювання на COVID-19 лікуються в домашніх умовах під наглядом сімейного лікаря. Ось що ви маєте знати:

З підозрою на COVID-19 до найближчого центру надання первинної медичної допомоги може звернутися пацієнт без декларації. У разі необхідності він отримає консультацію сімейного лікаря, терапевта або педіатра, а також тест на визначення антигену SARS-CoV-2. Але для подальшого отримання повного обсягу медичних послуг первинної медичної допомоги треба укласти декларацію з лікарем. Адже саме декларація надає доступ до безоплатних послуг програми медичних гарантій;

Якщо пацієнт має легкі симптоми перебігу захворювання, то лікар ПМД надає рекомендації щодо самоізоляції, лікування та алгоритму дій у разі погіршення стану. Якщо у пацієнта важкий перебіг захворювання, то лікар первинки рекомендує виклик екстреної медичної допомоги за номером 103 та може видати направлення на госпіталізацію до стаціонару;

При лікуванні в домашніх умовах пацієнта не залишають напризволяще. Його стан контролюють медичні працівники ПМД, але спосіб контролю обирається лікарем індивідуально.

Екстрену медичну допомогу

Бригада екстреної медичної допомоги виїжджає до пацієнта з COVID-19 та з підозрою на нього у разі критичного стану. Наприклад, коли у людини спостерігаються наступні ознаки: утруднене дихання, дихальна недостатність, підвищення температури вище 38° C, що погано піддається корекції, раптове погіршення стану. Звертаємо увагу, що екстрена медична допомога надається у випадку невідкладного стану і не замінює консультації або огляду лікаря первинної ланки.

Приїхавши на виклик, медики швидкої оцінять стан пацієнта. Якщо є потреба, то людину транспортують до лікарні, визначеної в регіоні для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою Якщо пацієнт не потребує госпіталізації, то йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці та рекомендації стосовно самоізоляції.

Стаціонарну медичну допомогу

На сьогодні НСЗУ уклала договори з 504 лікарнями, які надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19, і виплатила їм понад 7 млрд грн.

В безоплатний пакет послуг лікування пацієнтів із COVID-19 належить:

  • тестування на COVID-19;
  • лабораторне та інструментальне дослідження;
  • медична допомога відповідно до галузевих стандартів;
  • киснева підтримка, інтенсивна терапія за необхідності;
  • медикаментозна терапія та знеболення за потреби;
  • консультації лікарів інших спеціальностей.

Усі ліки, передбачені національним протоколом лікування COVID-19, включені до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медичних закладів.

Читайте також: Президент України підписав закон, що стосується медичної реабілітації

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024