Чотири поради, як зменшити наслідки святкувань

08 Січня 2021, 10:00
992

Нехай свята запам’ятаються своїми веселощами, приємним спілкуванням, а не головним болем і неприємними спогадами.

Якщо вам складно відновитися після новорічного святкування, спробуйте мінімізувати його негативний вплив.

Центр громадського здоров'я України підготував декілька порад, як це зробити. 

✅ Зверніть увагу на основні правила вживання алкоголю

Якщо так сталося, що дозу ви не розрахували й маєте на ранок похмільний синдром, не потрібно вживати алкоголь. Це не працює. Натомість прийміть контрастний душ та пийте більше води.

Пам’ятайте, що «рекомендованої» дози алкоголю не існує. Що менше ви вип’єте, то краще. А найправильніше — не вживати алкоголь узагалі!

✅ Не переїдайте

Не обманюйте себе думкою, що сорбенти, ферменти чи ензиматичні препарати врятують вас. Не переїдайте, не їжте похапцем, віддайте перевагу свіжим овочевим стравам, пийте більше води. Намагайтеся не змішувати складні вуглеводи, жири та білки. Наприклад, рибу краще поєднувати із зеленню та овочами. Це стосується і страв із картоплі — до них ліпше додавати овочі, а не запечене м’ясо чи рибу. Утримайтеся від кремових тортів, кексів і тістечок.

Не снідайте важкою їжею — краще перекусіть фруктами, йогуртом або завареними вівсяними пластівцями.

✅ Щоб уникнути отруєнь — не споживайте продукти, у якості яких ви не впевнені

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчі на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.

Гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень (зневоднення, інфекційно-токсичного шоку). Зазвичай їх викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

5 кроків до безпечного харчування

– підтримуйте чистоту;

– відокремлюйте сиру їжу від готової;

– ретельно готуйте їжу;

– зберігайте їжу при безпечній температурі;

– використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.

До тяжких наслідків може призвести й таке харчове отруєння як ботулізм. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Щоби вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:

– в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

– м’ясних та грибних консерв;

– якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;

– якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Єдиний спосіб для людей, схильних до харчової алергії, контролювати її — це уникати споживання харчових продуктів-алергенів. Читайте етикетки на продуктах та не вживайте продуктів або інгредієнтів, які можуть викликати симптоми.

✅ Пийте достатньо рідини

Достатнє уживання рідини є однією з обов’язкових умов для забезпечення належної фізичної та розумової активності людини. Слід істотно обмежити вживання калорійних напоїв, зокрема солодких газованих, соків та соковмісних напоїв. Що менше людина споживає алкогольних напоїв, то краще для її здоров’я.

Читайте також: 

Чи можна приймати ліки та алкоголь: розповідають експерти

Експерти спростували фейк, що алкоголь вбиває коронавірус

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024