Різдвяне послання єпископа Володимир-Волинського і Турійського Матфея

07 Січня 2021, 07:00
1407

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ !
Уся земля нехай поклониться Тобі і співає Тобі,
 нехай же співає імені Твоєму, Всевишній (Пс. 65,4).

Сьогодні ми дякуємо Богові за Його милість, що Він  благословив нам увійти у радість свята Різдва Христового. У ці святкові дні ми знову і знову переживаєм найвеличнішу подію в історії людства – Різдво Господа і Бога нашого Ісуса Христа.  Ми залишаємо усі земні турботи і приходим  до Божого Храму, щоб прославити новонародженого немовляти Христа. Ми розумієм важливість цієї події - приходу на світ Сина Божого. Кожного року, святкуючи цикл Різдвяних свят, ми повинні чітко  розуміти, що приніс зі своїм народженням у світ Христос.
Прихід у світ  Спасителя – це великий прояв Божої любові по відношенню до людини, Христос прийшов до людей для того, щоб визволити нас від гріха, він своїм життям дав науку, як потрібно жити, щоб успадкувати життя вічне. Він показав на своєму прикладі, як ми повинні любити один одного, він показав нам дорогу правди, яка веде до вічного блаженного життя  тому, що «Бог бо так полюбив світ, що Сина Свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, а жив життям вічним» (Йо. 3, 16).   
Згадуючи подію Різдва Спасителя, наш розум і серце радіє разом з ангелами виголошуючи «Слава Богу на висоті і на землі мир, у людях добра воля!» (Луки 2:14).  Ми  з великою радістю сприймаємо звістку ангелів, які промовляли «Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь» (Лк. 2, 11).  
Святкуючи  це велике й радісне свято, прославляючи Нашого Спасителя пам’ятаймо, Христос не тільки прийшов у цей світ, а й Він постраждав за нас, узявши гріхи усього світу і був розп’ятий,  щоб відкрити нам двері раю.

Святий Афанасій II, патріарх Єрусалимський у слові на свято Різдва Христового вказував, як належить святкувати цей день на спомин євангельських подій: “Сьогодні належить нам радіти радістю духовною, і принести Йому замість золота – любов, бо вчить священна книга: “як золото цінніше за всі багатства, так любов цінніша за всі чесноти”; а замість ладану – молитву: “нехай виправиться молитва моя, наче кадило перед Тобою, Господи”; замість смирни же – умертвіння пристрастей, бо так говорить апостол Павло: “Умертвіть пута ваші на землі, блуд, нечистоту, пристрасть, що є ідолослужінням”.
Цього року ми святкуємо Різдво з особливим трепетом, тому, що окрім війни на Сході ми стали перед ще одним викликом - пошесті згубної пандемії коронавірусу, яка осягнула увесь світ. Багато християн не можуть повною мірою відчути радість свята через страх. 
Будучи свідомими дітьми Божими, потрібно заспокоїтись  і зрозуміти, що тільки віра у те, що Бог може нам допомогти  повинна пробудити у наших серцях щиру молитву до Отця нашого Небесного і Він допоможе нам подолати усі страхи.
Приходьмо до храму, молімось до новонародженого Сина Божого не тільки за себе, а  один за одного і Христос заспокоїть нас. 
Тож, дорогі отці, брати і сестри, сердечно вітаю усіх вас з Різдвом Христовим, Новим Роком і прийдешнім Святим Богоявленням. Зичу вам усім міцності духовної і тілесної, радості і достатку. Хай в кожне Християнське серце Немовля Христос принесе Віру, Надію і Любов, щоб у нашій Україні та у всьому світі запанував мир і ми зуміли з Божою поміччю побороти пошесть згубну.
Вітаю наших військових 14 окремої механізованої бригади, які на Сході нашої держави охороняють кордони України. Ми молимось за вас і дякуємо за вашу жертовність.
Вітаю усіх лікарів, які попри небезпеку виконують свій обов’язок рятують життя людей.
Також вітаю з Різдвом Христовим  голову Волинської державної адміністрації Юрія Погуляйка, голову Волинської обласної ради Григорія Недопада, Володимир-Волинського міського голову Ігоря Пальонку, голів районних державних адміністрацій, міських, селищних, сільських рад, голів окремих територіальних громад . Бажаю мудрості у керуванні та невтомної праці  задля процвітання України та її народу.

Дай Боже всім вам  в радості провести Різдвяні свята, славлячи Новонародженого Христа.
ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ ! СЛАВІМО ЙОГО !
Преосвященний  +МАТФЕЙ  Єпископ Володимир-Волинський і Турійський

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024