Як і скільки бійцям АТО/ООС можна отримати за невикористану санаторно-курортну путівку

07 Січня 2021, 11:00
1421

Діюче законодавство визначає пільгу для ветеранів війни на безоплатне першочергове забезпечення санаторно-курортним лікуванням або отримання відповідної грошової компенсації чи вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

З отриманням путівок до санаторію у воїнів особливих проблем не виникає, адже діючі військові забезпечуються ними за місцем проходження військової служби, а звільнені з армії – в органах праці та соцзахисту населення за місцем проживання. Проте, чи можливо наразі одержати компенсацію вартості самостійного санаторно-курортного лікування або іншу компенсацію і які її розміри, вивчав кореспондент АрміяInform.

Грошова компенсація у 573 гривні

Загальний порядок виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування визначений Урядом, зокрема Постановою Кабінету Міністрів України № 785 від 17.06.2004 року «Про затвердження Порядку виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян».

Нині існують 2 способи такого відшкодування: відшкодування самостійного санаторно-курортного лікування і грошова компенсація за неодержання безоплатної санаторно-курортної путівки.

Гроші ветеранам війни виплачують за місцем їхнього обліку, незалежно від наявності медичного висновку. Вартість відшкодування для інвалідів війни 1 та 2 групи становить 100 відсотків середньої вартості путівки, для інвалідів війни 3 групи – 75 відсотків. Водночас цим категоріям пільговиків відшкодовують вартість проїзду до санаторно-курортного закладу і в зворотному напрямку. А для таких категорій пільговиків, як учасники бойових дій, учасники війни тощо така компенсація не передбачена.

Грошова компенсація і компенсація вартості самостійного санаторно-курортного лікування інвалідам війни виплачується за їхнім бажанням. Середня вартість путівки становить 35 відсотків (з округленням до однієї гривні) розміру 1 прожиткового мінімуму, встановленого законом на 1 січня відповідного року для осіб, які втратили працездатність.Станом на 1 січня 2020-го прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність становить 1638 гривень, тож таку компенсацію мають виплачувати в розмірі 573 гривні – інвалідам війни 1 і 2 групи та 430 гривень – інвалідам війни 3 групи.

– Грошову компенсацію виплачують лише за 2 роки після звернення із заявою про надання путівки в санаторій чи виплати грошової компенсації, якщо впродовж цього часу путівку не надавали. Гроші виплачують безпосередньо інвалідам війни 1, 2 та 3 групи через Фонд соцзахисту інвалідів. Сума виплати буде актуальна безпосередньо на день такого розрахунку, − розповів начальник відділу оформлення допомог, військових пенсій і пільг Черкаського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки – заступник начальника сектору підполковник Роман Мальований.

Питання отримання коштів за санаторно-курортне лікування потребує удосконалення

Отримати компенсацію ветерани можуть і через структурні підрозділи з питань соцзахисту населення за місцем перебування на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням. Обов’язкова умова такої виплати – перебування на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням.

Також із заявою слід додати відповідні документи, що ідентифікують пільговика й підтверджують право на отримання коштів. Зокрема, копії пільгового посвідчення, документів про: сплату повної вартості санаторно-курортної путівки, підтвердження проходження санаторно-курортного лікування, зворотнього талону санаторно-курортної путівки терміном санаторно-курортного лікування не менш як 18 днів, облікових даних про одержання путівок та грошової компенсації тощо.

Для отримання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування пільговикам необхідно мати довідку з місця роботи, навчання, служби про те, що в попередні два роки вони не одержували безоплатної санаторно-курортної путівки.

– Процедура отримання як грошової компенсації, так і вартості самостійного санаторно-курортного лікування, недосконала. Поперше,сума відшкодування. Її не вистачить навіть на оплату проїзду до санаторію. Також термін виплати в 2 роки – це досить довго. Треба це зробити доступнішим і простішим. На мою думку, проблему слід вирішувати на законодавчому рівні, відповідно до умов сьогодення. Можливо, хтось з інвалідів війни і скористається правом на компенсацію, проте їхній відсоток буде невеликий. У такому випадку вже краще чекати путівку, − розповів ветеран війни Вячеслав.

Рішенням Уряду передбачено: із 1 січня 2021-го заяви на відшкодування з відповідними документами необхідно надавати до органів соцзахисту райдержадміністрацій поштою чи в електронній формі, зокрема через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або Єдиний державний веб-портал електронних послуг. Водночас із березня 2021 року всі документи долучатимуть до електронних справ пільговиків.

З питань відшкодування витрат на санаторно-курортне лікування і стягнення відповідної грошової компенсації існує практика, коли за тих чи інших обставин довгоочікувані кошти можна отримати лише за рішенням суду.

Так, відповідно до рішення Другого апеляційного адміністративного суду від 23.10.2019 року, дії органу соцзахисту визнані неправомірними й стягнуто грошову компенсацію замість санаторно-курортної путівки.

Проте Одеський апеляційний адміністративний суд у своєму рішенні від 21.08.2018 року водночас із грошовою компенсацією стягнув і моральну шкоду з органу праці та соцзахисту населення на користь інваліда війни.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024