Спростували фейк, що вакцинації від COVID-19 немає, укол роблять в повітря

10 Січня 2021, 18:00
826

У мережі поширюють інформацію про те, що під час вакцинації від коронавірусу голка шприца не проколює шкіру, а штрикає в повітря.

Цю інформацію спростували на сторінці По той бік новин у мережі.

На відео, яке видають за інсценування щеплення, лікарці колють вакцину від COVID-19. Однак ракурс обрали такий, що складається враження, нібито голка пройшла повз плече й укол не зробили. Подоби на правду фейковим твердженням додає те, що канюлю не видно за шматком вати.

Лікарка з відео – це професорка Даце Завадська, голова Державної ради з імунізації в Латвії. Вона також працює інфекціоністкою в Дитячій клінічній університетській лікарні BKUS, очолює ризький Центр сімейної вакцинації.

Коли Завадській кололи вакцину, з метою реклами до шпиталю запросили журналістів латвійського телеканала TV3. Вони й зняли відео, яким тепер так вправно маніпулюють антивакцинатори. Уперше уривок новин із фейковим твердженням опублікував Aigars Veikenieks. Його допис побачили майже 500 тисяч людей, ще 6600 разів поширили. Наразі оригінальний пост видалили, але уривок відео, яким маніпулюють – й далі «гуляє» соцмережами.

Можливо, цей фейк так і лишився б не викритим і нам довелося вірити на слово або покладатися на власне критичне мислення. Але крім журналістів процедуру під іншим кутом знімали співробітники лікарні. На їхніх знімках чітко видно, як голка проникає під шкіру.

У BKUS заперечують будь-які маніпуляції. Сама Завадська каже, що почувається добре і після ін’єкції не відчувала болю.

«Підтверджуємо, що 28 грудня, проф. Завадська отримала вакцину проти COVID-19 у кабінеті щеплень. Як і всі інші пацієнти, цей факт також задокументований», – розповів голова Ради BKUS Вальц Ебольс.

 

Він також закликав журналістів та громадськість переконатися в достовірності інформації, перш ніж її поширювати.

Колеги з Балтійського центру журналістських розслідувань Re:Baltica додають, що немає підстав для звинувачень, мовляв, фотографії нічого не доводять, оскільки сорочка на відео та на знімках дещо відрізняється за кольором.

«На кольорові тони впливає як сама фото- чи відеокамера, так і програми обробки фотографій», – пояснюють журналісти.

Вакцинація в Латвії добровільна. Першими вакцину проти COVID-19 отримують лікарі, які щодня працюють з пацієнтами.

Читайте також: Спростували фейк, що медсестра, якій дали вакцину від коронавірусу померла

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39