Яким був Володимир 100 років тому: архівні фото

24 Червня 2017, 12:04
16662

На фото зображене життя людей, памятки архітектури та світлини з зображенням площ та вулиць Володимира. 

Проект Lodomeria спеціально підготував фотопідбірку листівок та фото Володимира-Волинського періоду Першої світової війни та 1920-х років.

Волинь 24 зробила для мешканців Володимира-Волинського зробили підбріку сайтів де можна шукати інформацію про предків.

Дуже цінними є збірки Головного архіву давніх актів у Варшаві (Archiwum Główne Akt Dawnych w Warszawie). 

Отже, чим може бути корисний сайт архіву для звичайного мешканця міста Володимир? 

За посиланням – http://www.agad.gov.pl/inwentarze/KMluck436x.xml користувач зможе знайти чотири від скановані метричні книги за 1902, 1903, 1904 та 1905 роки. Ці книги входять до збірки «Księgi metrykalne parafii wyznania rzymskokatolickiego z diecezji łuckiej i wileńskiej, 1799–1905». Також на сайті містяться метричні книги православних мешканців Володимира за 1891–1908 рр. Всього нараховується 15 книг, які є у вільному доступі, близько 40 мають короткий опис без сканів. 

Крім того на сайті ми зможемо знайти посилання на скани метричних книг населених пунктів, які відносились до навколишніх населених пунктів. Усі відскановані книги знаходяться в досить доброму стані, що полегшує пошук потрібних прізвищ. 

Далі розглянемо сайт «Волинські метрики» (пол. Metryki Wołyń). На цьому ресурсі можна за допомогою заповнення онлайн-анкети віднайти дані про окремих мешканців Володимира римо-католицького віросповідання, які проживали в місті протягом 1811–1930 рр. Всього в базі сайту є 581 спогад про місто Володимир. 

Пошук можна здійснювати на польській на англійській мовах. В формуляр пошуку можна вносити ім’я, призвіще або назву населеного пункту. Цінність ресурсу полягає в тому, що окремі записи, підтвердженні копіями з метричних книг, які користувач може безкоштовно собі зберегти на носій. Він є дуже зручним, адже за його допомогою можна легко прослідкувати ланцюжок по кожному, хто є в його базі. 

Клікаючи по призвіщу особи, ми зразу переходимо на інші сторінки бачимо, хто були її батьки, хресні, діти, в якому віці вона одружилась, чи померла. Недоліком сайту є лише те, що база даних вже кілька років не поповнюється і є сталою. 

http://wolyn-metryki.pl/Wolyn/index.php?imie_szuk=&nazw_szuk=&miej_szuk=W%B3odzimierz – це пряме посилання на метрики міста Володимира, яке простий користувач не зразу знайде на сайті. 

Наступним проаналізуємо Інтернет ресурс «Сторінки про Волинь» (пол. Strony o Wołyniu), який містить згадки про 150 родин із міста Володимир. Інформація знаходиться за прямим посиланням – http://wolyn.ovh.org/opisy/wlodzimierz-10.html. Список родин подано в алфавітному порядку на польській мові. Інколи вказано роки народження або шлюбу. Крім того вкінці сторінки міститься табличка, в якій є список електронних адрес родичів, які шукали ту, чи іншу родину на цьому сайті.

Популярним Інтернет форумом з генеалогії в Польщі є «Генеалоги» (пол. Genealodzy). Для перегляду інформації, потрібно бути зареєстрованим користувачем. 

Можна здійснювати пошук за допомогою ключових слів: призвіще, місце проживання, рік народження. Увесь пошук доступний лише на польській мові. Є англійська версія сайту, яка не охоплює усі розділи форуму. Із найцікавіших розділів, хочеться виділити: 1) Прізвища; 2) Наші парафії; 3) Метрики; 4) Генетика. На форумі є достатньо інформації про місто Володимир ХІХ – ХХ ст., яка не систематизована і розпорошена по різних гілках форуму. 

Перевагою сайту є його оперативне оновлення. Взагалі сайт є середовищем спілкування переважної більшості генеалогів Польщі та України.

Одним із таких польських форумів є також «Річ Посполита» (пол. Rzecz-pospolita). За посиланням http://rzecz-pospolita.com/wolyn/wlodzimierz/ksiega.php, користувач зможе побачити відкритий форум, на якому здійснюють запити з пошуку рідних, які проживали в різні часи у м. Володимир. Форум має багато записів, останній датується серпнем 2015 р. Всього на сайті 160 записів, які стосуються мешканців міста. 















Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментарі
25 Червня 2017, 01:28
Дякую за посилання!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024