В Україні оновили стандарти лікування гепатитів В та С

22 Січня 2021, 09:45
971

В Міністерстві охорони здоров'я України прийняли нові Стандарти надання медичної допомоги дорослим та дітям із вірусними гепатитами В та С.

Вони дозволять значно розширити доступ пацієнтів до лікування цих інфекцій, йдеться на сайті Центру громадського здоров'я України. 

Загалом мова йде про чотири окремих Стандарти:

Ці документи базуються на кращих міжнародних підходах — оновлюють та спрощують алгоритми діагностики та лікування, впроваджують нові схеми лікування, виводять на перший план профілактику захворювання і дозволяють швидше визначати необхідність лікування пацієнтів, які його потребують, не очікуючи тяжких уражень печінки.   

Зміни у Стандартах дозволять забезпечити раннє виявлення пацієнтів із захворюваннями на вірусні гепатити, зменшити кількість втрачених з-під нагляду пацієнтів та сприятимуть негайному початку лікування.

Особливий позитив – спрощення маршруту пацієнта. Для прикладу, якщо раніше необхідно було робити низку дороговартісних специфічних аналізів для того, щоб лікар міг призначити схему лікування, то тепер лікуючий лікар може призначати препарат відразу після підтвердження діагнозу з мінімальним необхідним обсягом додаткових обстежень. Таким чином пацієнт не витрачатиме свій час та кошти на дороговартісне обстеження. Саме ця причина була найпоширенішою, чому пацієнти не зверталися за лікуванням. 

Ще одним великим проривом є те, що відтепер Стандарти дозволяють проводити лікування вірусних гепатитів будь-якому лікарю, який пройшов відповідне навчання. Це також допоможе наблизити послуги до пацієнта та покращити доступ до лікування. 

Окремий акцент в нових Стандартах робиться на заходах із попередження інфікування вірусними гепатитами та визначення переліку осіб, яким рекомендоване тестування: визначено перелік осіб, які мають проходити тестування на вірусний гепатит В, та зазначено, що всі особи мають принаймні один раз в житті пройти обстеження на вірусний гепатит С і регулярно його повторювати, якщо є фактори ризику. 

Нові Стандарти скасовують застарілі уніфіковані клінічні протоколи, у яких були рекомендації щодо використання застарілих схем лікування (пегільовані інтерферони) і складного алгоритму обстеження. 

Загалом у Стандартах висвітлено основні питання, які стосуються:

  • скринінгу на маркери вірусних гепатитів;
  • діагностики та лабораторного супроводу пацієнтів із вірусних гепатитів (акцент на спрощеному підході, зокрема, визначенні фіброзу шляхом неінвазивних тестів APRI, FIB-4);
  • критеріїв встановлення діагнозу гострого чи хронічного вірусного гепатиту;
  • лікування пацієнтів із вірусним гепатитом, а також із коінфекціями ВГ/ВІЛ, ВГ/ТБ, хронічною нирковою недостатністю;
  • підходів до переліковування пацієнтів, які зазнали невдачі при лікуванні пангенотипнми препаратами прямої противірусної дії (ПППД);
  • особливостей візиту до лікаря під час та після лікування.

Читайте також:  Стаціонарне лікування гострого мозкового інсульту: що зміниться у Програмі медгарантій-2021

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024