Віддати не можна залишити: як в районі вирішують питання з фінансуванням бібліотечних закладів

28 Червня 2017, 11:16
12778

Нараду з приводу подальшої діяльності бібліотек, що розташовані на території Устилузької міської та Зимніської територіальних об’єднаних громад, провів учора голова Володимир-Волинської районної ради Роман Гук.

Потреба у обговоренні питання виникла в ході проведення засідань постійних комісій з питань планування, бюджету, фінансів, залучення інвестицій та використання майна спільної власності територіальних громад району та з питань освіти, культури, духовності, охорони здоров’я, материнства, в справах молоді та соціального захисту населення.

У рамках підготовки до сесії районної ради, яка запланована на найближчу п’ятницю, депутатами було не рекомендовано вносити це питання у порядок денний, незважаючи на те, що ці бібліотечні заклади обидві громади готові прийняти на баланс та власне утримання. Тож виникла загроза, шо відповідного рішення районних обранців про їхню передачу може не бути. Тому до обговорення ситуації, яка склалась, були запрошені депутати, працівники окремих структурних підрозділів райдержадміністрації, представники об’єднаних громад.

- Територіальні громади мають повне право отримати у своє розпорядження соціальні заклади, які знаходяться на їхній території, що передбачено децентралізаційною реформою, - зазначив, розпочинаючи нараду, Роман Гук. -  У  Зимно вже виникла патова ситуація - заборгованість по заробітній платі бібліотечним працівникам становить приблизно 10 тисяч гривень, а погасити її треба до кінця місяця. Фінансувати з районного бюджету ці видатки ми не маємо права, але не хочеться вдаватись до крайніх методів - скорочення працівників чи відправки їх у відпустки без збереження заробітної плати. Прошу районних депутатів своїми діями не призводити до руйнування мережі бібліотек на вказаних територіях.

Більшість присутніх на нараді дотримувались такої ж думки.  Начальник управління фінансів РДА Олена Бондарук зазначила, що законодавство передбачає право об’єднаних територій на отримання своєї частки майна комунальної власності.

Голова РДА Наталія Василець  наголосила на обов’язковому погашенні Зимніською громадою заборгованості по зарплаті, лише за цієї умови можна буде говорити про передачу бібліотек. Тому голова Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик запропонував варіанти розв’язання проблеми, які планують реалізувати до сесії райради.  Депутат Павло Пилип’юк поцікавився, чи не будуть звільнені бібліотекарі після передачі закладів громадам, на що В’ячеслав Артурович дав запевнення що кадрових змін не буде.

Відтермінувати до кінця календарного та бюджетного року передачу частини бібліотечних закладів району об’єднаним громадам просила директор центральної бібліотечної системи Людмила Сулік. Таку ж думку відстоювала головний спеціаліст відділу культури та туризму РДА Галина Руденчук.  

Утім, в процесі дискусії вони погодились, що наразі передача закладів громадам є єдиним виходом з важкої фінансової ситуації.

Були й такі, хто утримався в своїх рішеннях щодо вказаного питання. Зокрема, депутат від «Свободи» Павло Карпюк та його однопартійка Ганна Фурман вирішили не брати на себе відповідальність у прийнятті рішення щодо подальшої долі бібліотек Зимнівської та Устилузької територій, а перекласти його на керівництво району.

Так як Устилузький міський голова Віктор Поліщук був у відрядженні, то Зимнівський голова В’ячеслав Католик довго самотужки відповідав на питання, які йому навперебій задавали депутати. Зокрема, він пообіцяв, що громада долучиться до співфінансування утримання приміщень районного будинку культури та районної бібліотеки, розповів про плани вже цьогоріч поліпшити матеріально-технічну базу сільських бібліотек, якщо вони будуть передані на баланс ОТГ. На базі існуючих бібліотечних закладів, зазначив В’ячеслав Артурович, будуть створені культурно-дозвіллєві комплекси, які виконуватимуть цілий ряд просвітницьких, організаційних, культурних та інформаційних завдань.  Представник Устилузької ОТГ, керівник гуманітарного відділу міськради Анатолій Терещук, повідомив, що і в їхній громаді розглядається питання реформування бібліотек на кшталт тих комплексів з надання культурно-просвітницьких послуг, що вже працюють у Хмельницькій області.

Підсумовуючи нараду  голова райради Роман Гук повідомив, що питання передачі бібліотек Устилузькій та Зимніській громадам усе-таки буде винесено на сесію районної ради, адже остаточне рішення мають приймати усі депутати колегіально.

Голова районної ради закликав представників громади району підійти до цього рішення виважено та без емоцій, проаналізувавши усі переваги, які чекають на бібліотечні системи територіальних громад, адже ці заклади можуть при правильних підходах стати справжніми осередками просвіти та виховання молоді.





        

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024