Як і де на Володимирщині заготовляють лісове насіння

23 Січня 2021, 13:36
976

Збір насіння – перший етап у ланцюгу вирощення лісу.

Зимовий час – період заготівлі насіння хвойних, над чим зараз активно працюють у кожному лісогосподарському підприємстві. Про це повідомляє пресслужба Волинського ОУЛМГ.

Збір шишок проводиться на ділянках плюсових насаджень, де ростуть найкращі високобонітетні дерева, які й дають якісне насіння.

Насіннева база області загалом становить 2495, 5 га (лісонасінневих плантацій – 157,7 га, випробних культур – 21, 8 га, генетичних резерватів – 779,6 га, постійних лісонасінневих ділянок – 1321,5 га, з них 8,9 га атестовано у 2020 році по головній породі ялина звичайна). Плюсових насаджень – 214,9 га, плюсових дерев – 413 штук, з них 5 дерев сосни звичайної взято на облік минулого року.

Цього року у планах державних підприємств – заготувати загалом 24,7 тонни лісового насіння.

Триває заготівля насіння хвойних порід.  Вже заготували 120 тонн шишок сосни звичайної, 4 тонни шишок ялини, 1 тонна – модринових.

Збір шишок – початок процесу. Згодом їх доставляють на шишкосушарні, які діють у Ківерцівському, Старовижівському, Володимир-Волинському та Маневицькому лісгоспах.

У ДП «Маневицьке ЛГ» розповідають, що спочатку шишки просушують у шишкосушарні, температура в приміщені якої регулюються від 35 до 50 градусів тепла. Через певний період шишка відкривається і з неї випадає насіння, згодом відкриті шишки поміщають у спеціальний барабан, де і відділяється соснове насіння від шишки. Далі його обезкрилюють, провіюють та очищають.

Переробка шишок на шишкосушарнях розпочалася ще в грудні 2020 року. Наразі вже перероблено 60 тонн соснових шишок.

Найпотужніша шишкосушарня – у Дубечнівськомук лісництві ДП «Старовижівське ЛГ». Тут переробили 27 тонн шишок. У ДП «Ківерцівське ЛГ» – 12 тонн, ДП «Ратнівське ЛМГ» ­ – 10 тонн, ДП «Маневицьке ЛГ» – 7 тонн, ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» – 5 тонн.

У ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» зазначають, що заготовляють шишки сосни, ялини та модрини, після чого їх направляються до шишкосушарні, що у Павлівському лісництві. Вихід чистого насіння сосни становить 1%. З добутого насіння відбирають середній зразок та відправляють у «Рівненську лісонасінневу лабораторію» на абсорбацію. Заготовлене насіння висівається на базовому лісовому розсаднику, в теплицях, коробах та тимчасових лісових розсадниках. Посадковий матеріал використовується згодом для лісовідновлення та лісорозведення.

Заготовлене насіння сосни звичайної навесні буде висіяне в лісових розсадниках, а вже через рік лісівники матимуть стандартний посадковий матеріал.






 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39