Питання передачі бібліотек у власність ОТГ - одне з головних чергової сесії Володимир-Волинської районної ради

30 Червня 2017, 11:18
10468

30 червня у приміщенні Володимир-Волинської РДА відбулося чергове засідання сесії Володимир-Волинської ради.

На порядок денний винесено 15 питань порядку денного.

Цього разу обійшлося без депутатських запитів, отож одразу перейшли до розгляду питань. 

Першим розглянули питання безоплатної передачі майна комунальної власності району у користування Устилузької та Зимнівської ОТГ.

Під час обговорення даного питання, голова райради Роман Гук зазначив, що громади мають бажання взяти на баланс майно комунальної власності району, йшлося зокрема про бібліотечні заклади, і згідно  закону, ніхто не має право заборонити їм це зробити.

Про це зокрема йшлося раніше, на зведеному засіданні депутатських комісій.

Свою зацікавленість, у вирішенні безоплатної передачі бібліотечних закладів району на баланст ОТГ, висловили зокрема самі керівниго об'єднаних громад.

- Якщо ми за щось беремось, ми доводимо це до кінця, - зазначив голова Зимнівської ОТГ В'ячеслав Католик. - На рахунок передачі бібліотек я спілкувався з людьми і ми знаємо як правильно вийти з цього фінансового становища і розвинути бібліотечну мережу в громаді. 

Інші виступаючі зазначали, що реформа децентралізації має чимало підводних каменів і тому, голосуючи за передачу у власність ОТГ бібліотек району, слід все добре зважити і зрозуміти, аби не нашкодити ні самим бібліотекам ні об'єднаним громадам.
 
Директор центральної бібліотечної системи Людмила Сулік попередньо на засіданні комісії просила відтермінувати до кінця календарного та бюджетного року передачу частини бібліотечних закладів району об’єднаним громадам. Проте, зважаючи на те що існує проблема з недофінансування бібліотек і люди мають заборгованість по заробітній платі, нині не варто відтягувати з передачею закладів.
 
Павло Пилип'юк, представник фракції  «УКРОП» уточнив, що на попередньому засіданні комісії йшлося про відтермінування передачі через те, аби люди не втратили своїх відпускних та інших виплат.
 
Після недовготривалих дебатів депутати проголосували по цьому питанню і ... не підтримали безоплатну передачу бібліотек у власність ОТГ.
 
Результат голосування не задовільнив багатьох, в тому числі і голову Зимнівської ОТГ В'ячеслава Католика.
 
- Ви розумієте, що в нашій громаді виникла парадоксальна ситуація: в ОТГ клуби - нашої громади, а бібліотеки - не наші, районівські, - зазначив голова. - Як нам бути?
 
Свою думку по цьому питанню висловила й голова Володимир-Волинської РДА Наталія Василець.
- Що нам далі робити? Фінансування немає - ми відправляємо бібліотекарів у вимушену відпустку, далі - послідує їх скорочення... І що?!?  ОТГ залишаться без бібліотек, район - залишиться без бібліотек, а люди - без роботи, - зазначила очільниця РДА.
 
Після чергових дебатів та обговорень більшістю голосів було вирішено переголосувати дане питання і в результаті депутати районної ради підтримали безоплатну передачу бібліотек у власність Зимнівської та Устилузької ОТГ.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024