Як оздоровити організм в умовах пандемії

28 Січня 2021, 11:00
815

Період пандемії, як ніколи, важкий і характеризується збільшенням кількості амбулаторних пацієнтів.

Все частіше спостерігається тенденція, що пацієнти, побоюючись ускладнень хвороби, наслухавшись інформації зі ЗМІ або від знайомих, які мали важкий перебіг захворювання, самостійно проходять дорогі та непотрібні обстеження, приймають великий перелік препаратів, що не несуть користі, а частіше і навпаки шкодять здоров’ю.

Як допомогти організму в цей нелегкий період не заслабнути, а навпаки відновити і зберегти опірність до інфекцій, розповідає сімейна лікарка клініки «Біхелсі» Анастасія Летошко. 

Щоб уникнути  помилок і не розгубитись в морі різноманітної інформації, першочергово оберіть собі СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ, якому ви довіряєте та будете виконувати всі його призначення. А поки Ви знаходитесь в пошуках свого лікаря, маю декілька корисних порад для підвищення імунітету, оздоровлення організму та профілактики ГРЗ загалом:

повноцінне та різноманітне харчування. В раціон потрібно включити продукти, що містять велику кількість мінеральних речовин і вітамінів: крупи (цільнозернові каші, мюслі, хліб з висівками), овочі (броколі, морква,зелень) та сезонні фрукти (цитрусові, яблука,сухофрукти ). Харчування має бути збалансованим за кількістю білків, жирів і вуглеводів. Беріть корисні перекуси на роботу (сандвічі з салатом і куркою, яблуко) Водний режим, не менше 1,5л на день теплої рідини.

У період епідемії краще уникати участі в масових заходах. Скупчення в тісних, погано вентильованих приміщеннях з увімкненими обігрівачами сприяє розмноженню вірусів та швидшому зараженню.

Обов'язково зробити вакцинацію від сезонного грипу та проти пневмококової інфекції, тому що вони є частішою причиною ускладнень звичайних ГРЗ.

Загартовування 5-15хв. контрастного душу з прохолодною водою підготує судини до різких змін погодних умов

Повноцінний сон. Намагайтесь заснути сьогодні, а не завтра та закінчити справи за годину до сну. Не користуватися ґаджетами та не переглядати телевізор перед засинанням. Читати паперові книги, а не електронні.

Зміцненню імунітету сприяють прогулянки на свіжому повітрі, не нехтуйте ними. Не дарма у Японії була соціальна програма «10 000 кроків до роботи». Японці з крокомірами ходили на роботу, і якщо не виконували цю норму, то отримували нижчу зарплату.

Фізична культура. Легка пробіжка, розтяжка, йога або плавання. Індивідуально підібрані навантаження допоможуть запобігти гіподинамії. Головне займатись не через силу, а із задоволенням!

Помічник організму в похмурі осінні дні - вітамін Д. Він незамінний учасник безлічі процесів в організмі, в тому числі і за стійкість організму до різних інфекційних агентів. Наслідки його дефіциту різноманітні.

Позитивні емоції. Відриватися на приємні дрібниці. Знайдіть 10-15 за на улюблене хобі. Спілкування з рідними та друзями. Сплануйте заздалегідь час для себе. 

Укладіть декларацію з сімейним лікарем, щоб отримати професійну допомогу та профілактику вчасно та якісно.

Читайте також: Чому працівники Ковельського медоб'єднання, які хворіли на СOVID-19, довго не отримують виплати

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024