Техогляд авто з 2022 року стане обов'язковим

31 Січня 2021, 10:00
2000

Технічний огляд транспорту стане обов'язковим з 2022 року, але впроваджувати його будуть поступово

Про це міністр інфраструктури Владислав Криклій сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

«Він має бути. Для цього нам потрібно прийняти законопроєкт. Були пропозиції впровадити його поступово, з перехідними положеннями, аби не загострювати суспільні настрої. Наприклад, почати з переобладнання автомобілів, які вперше ввозяться, вони все одно проходять сертифікацію. Особливої різниці немає - техогляд чи сертифікація, якщо мова йде про строк раз на два роки, то в них ще є запас часу. Тому була логіка і алгоритм, у якій редакції пропонується його ухвалити», - сказав в інтерв'ю Криклій.

За його словами, впровадження техогляду також є одним з основних вимог в імплементаційних документах України по Європейському Союзу.

«Це майже 20% від наших обов'язків з виконання Угоди про асоціацію з ЄС, адже це в першу чергу стосується екологічних норм. Наприклад, у непромислових містах основним фактором забруднення є саме транспорт. Транспорт - це ще й питання безпеки перевезення пасажирів і вантажів», - підкреслив міністр.

Водночас він зазначив, що впровадження транспортних технічних вимог і контролю має бути м'яким, аби не викликати негативну реакцію і спротив населення.

«Мені подобається, як це працює в Європі. За результатами технічного огляду ви навіть отримуєте відео, на якому інженер-лаборант перевіряє всі показники і називає зауваження.

До того ж там є певна відповідальність власника чи користувача автівки, якщо будуть виявлені якісь несправності, а він їх не владнав і через це потрапив у дорожньо-транспортну пригоду. У деяких країнах за це навіть передбачена кримінальна відповідальність, тому що людина фактично ризикує не лише власним життям і здоров'ям, а й інших», – зазначив Владислав Криклій.


 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024