Зоозахисники вимагають дотримання вимог Євросоюзу щодо добробуту тварин

02 Лютого 2021, 09:00
561

На сайті Мінекономіки опублікували Проєкт наказу «Про затвердження Вимог до благополуччя сільськогосподарських тварин», яким мали запровадити мінімальні стандарти утримання фермерських тварин відповідно до норм Євросоюзу.

Однак фактично Проєктом пропонують зменшити й ці мінімальні стандарти та відкласти їх впровадження до 2026 року. Про це повідомили у громадській організації «Відкриті клітки».

94% громадян країн-членів ЄС вважають дотримання вимог щодо добробуту сільськогосподарських тварин важливим. Тобто, світові тенденції щодо питання гуманного відношення до сільськогосподарських тварин створюють підґрунтя для впровадження вищих стандартів під час їх утримання в процесі сільгоспвиробництва, в той час, як для України питання стоїть хіба що у забезпеченні мінімального захисту, який на цей момент фактично відсутній.

Зокрема, у пояснювальній записці до Проєкту зазначають, що:

  • близько 98% кліткового обладнання, використовуваного в Україні, не відповідає європейським вимогам та може спричиняти невиправдані страждання птиці;
  • у близько 70% випадків промислових свиноматок утримують у групах, проте, чинні норми площі в розрахунку на свиноматку в 60% випадків не відповідають вимогам Проєкту наказу, що вказує на «перевантаження» приміщень і дає можливість зробити припущення, що свині зазнають надмірних і невиправданих страждань.

24 лютого 2016 року Кабінет Міністрів України затвердив Всеосяжну стратегію імплементації законодавства у сфері санітарних та фітосанітарних заходів.

Відповідно до неї низку нормативно-правових актів у сфері добробуту сільськогосподарських тварин ЄС необхідно було адаптувати та імплементувати в українське законодавство протягом 2018-2019 років, чого досі зроблено не було. Щобільше, запропонованим Проєктом наказу він вводиться в дію з 1 січня 2026 року.

Кожні п’ять років Рада ЄС на підставі Звіту Комісії ЄС та на основі досвіду та наукової розробки переглядає свої стандарти та норми. У 2026 році встановлені Проєктом Наказу стандарти можуть стати застарілими, що може призвести до визнання української системи державного контролю з боку ЄС нееквівалентною.

Отже, вітчизняні фермери та великі виробники будуть не готові до впровадження стандартів ЄС. Крім того, існує ряд наукових досліджень, які свідчить про можливу шкоду здоров’ю людини продукцією, яка є наслідком надмірних і невиправданих страждань тварин.

З Проєкту наказу також вбачається, що в ряді випадків Проєкт зменшує мінімальний захист тварин у порівнянні з актами ЄС, що є неприпустимим і підлягає виправленню. Відповідно до усіх нормативних актів ЄС, які підлягають адаптації, Держави-члени можуть застосовувати на своїх територіях більш суворі положення щодо захисту тварин, але не м’якіші.

Таким чином, Мінекономіки має виправити зазначені неузгодженості та здійснити ці заходи у суворій відповідності до законодавства ЄС та у найкоротший термін, оскільки відсутність встановлених мінімальних стандартів порушує міжнародні зобов’язання України, сприяє подальшому невиправданому і надмірному стражданню сільськогосподарських тварин, заподіює шкоду здоров’ю людей.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39