Жирний четвер: чому в цей день поляки будь об'їдатися пончиками

10 Лютого 2021, 21:00
2450

У Польщі завтра 11 лютого – жирний четвер (Tłusty czwartek). Це свято, коли можна та потрібно об'їдатися пончиками та різноманітними десертами.

Жирний четвер – це останній четвер перед Великим постом. У цей день ви зобов'язані з'їсти хоча б один пончик, інакше, як каже стара польська приказка, удачі у новому році не чекай, розповідає портал Я в Польщі.

Традиція цього незвичайного свята сягає корінням у Древній Рим. Римляни святкували закінчення зими й прихід весни і їли в цей час пончики, начинені беконом та салом!

У Польщі звичай їсти солодощі в цей день з'явився тільки у 16-му столітті. Раніше це свято не відзначалося. Святкування перед Великим Постом об'єднувалися в галасливий карнавал. Оскільки незабаром слідувала відмова від усіх веселощів, то останні дні карнавалу відзначалися з особливим розмахом. На бенкеті вживали жирні продукти, м'ясо і вино, а закускою служили пончики, фаршировані беконом. Пізніше з'явився звичай їсти пончики у солодкій версії, в них додавали арахіс або мигдаль. 

Солодкі пончики, які тануть у роті, далеко не завжди були такими, якими ми знаємо їх зараз. Тільки в 18-му столітті їх стали робити з дріжджового тіста. До цього начинки були різні – від алкогольних до фруктових. У Польщі найбільш традиційним вважається пончик з джемом з дикої троянди з цукатами з апельсина. Традиція поїдання пончиків в Жирний четвер живе й донині. У Польщі цього дня з'їдається близько 100 млн пончиків.

Читайте також: Українці зможуть отримувати польські зарплати через 30-40 років, – нардеп

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024