Володимирчанам дали кілька порад, як вирощувати здорову розсаду

16 Лютого 2021, 18:15
1616

Володимирчанам радять уже готуватися до весни та до роботи на присадибних ділянках та городах.

Правильна підготовка насіння до посадки дуже важлива. Саме від якості посадкового матеріалу залежить майбутній урожай. Тільки найкраще насіння гарантує відмінну схожість, проростання й отримання сильних і здорових рослин, – переконана Оксана Кігічак, головна спеціалістка відділу контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби

«Купівля насіння – перший і найвідповідальніший крок, з неякісного насіння може нічого не вирости або з’являться слабкі, нежиттєздатні паростки. Зверніть увагу не тільки на дату збору насіння (і/або фасування), але й умови зберігання в магазині. Насіння повинно зберігатися в помірно теплому і сухому місці, але не в жаркому і вологому. При купівлі насіння також  необхідно звертати увагу на пакування. Воно повинно бути розфасоване в оригінальну упаковку для роздрібної торгівлі.
Правильний ґрунт для посадки. Структурний склад ґрунту також має важливе значення – насіння  треба висівати в добре дреновану пористу і досить поживну суміш. Як правило, такий ґрунт складається з декількох видів землі: дернової, листової, торф’яної і піску, для більшості культур кислотність повинна бути слабкою – рН в межах 6-6,5.
Коли сіяти насіння на розсаду. Важлива умова отримання здорової розсади — правильно визначити час посіву. Не треба прагнути отримати розсаду як можна швидше, або навпаки, встигнути виростити хоч щось в кінці весни.
Інформація про терміни посіву міститься на звороті упаковки з насінням, однак вони можуть бути досить умовні, завжди орієнтуйтеся на клімат у власній місцевості і погодні умови поточного року. Як правило, діапазон строків сівби становить 2-3 тижні, вибирайте золоту середину від рекомендованих чисел місяця.
Правильна техніка посіву. Глибина загортання насіння важлива для якісного проростання. Якщо її перевищити, насіння буде проростати занадто довго або згниє в землі. Якщо недосипати землі, насіння може пересохнути або сіянці швидко поляжуть на ще слабких стеблинках.
Існує загальне правило посадки будь-яких культур, глибина загортання насіння в ґрунт дорівнює двом діаметрам насіння. Дрібне пилоподібне насіння взагалі не присипають землею – воно заглиблюється в неї при зволоженні», – розповіла головна спеціалістка.


 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024