Волинським старшокласникам розповіли про фах лісівника

05 Березня 2021, 17:11
600

Відбулася профорієнтаційна зустріч зі старшокласниками Волинського наукового ліцею-інтернату Волинської обласної ради.

Захід організували 4 березня у стінах навчального закладу. Про це повідомили у пресслужбі Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Зустріч дала старт циклу дружнього профорієнтаційного спілкування з потенційними студентами волинських вишів у рамках зустрічей школярів із лісівниками-практиками, що заплановано у всій області.

Ініціативу провести таку роботу масштабно напередодні цьогорічної вступної кампанії висловив начальник управління Олександр Кватирко, щоб школярі отримали якомога більше інформації про професію лісівника та знали, де такий фах можна здобути.

«Коли ви прийматимете рішення про вступ за фахом «Лісове господарство», – запитайте себе: чи любите ви ліс. Це головне, що має бути у справжнього лісівника», – наголосив Олександр Кватирко, спілкуючись зі старшокласниками.

На Волині готують спеціалістів галузі у Волинському національному університеті імені Лесі Українки та Луцькому національному технічному університеті. Ректори вишів – Анатолій Цьось та Ірина Вахович – цього дня зі своїми колегами також завітали до випускників ліцею із природничим напрямком.

Представила гостей директорка навчального закладу Ірина Лозовська.

«У нас є потреба в найрізноманітніших спеціальностях – від безпосередньо працівників лісу, лісорубів, до бухгалтерів, юристів, керівників відділів та підприємств. Тому фактично кожен зможе знайти себе.

Отримавши фах лісівника, ви точно не залишитеся без роботи – Волинь недаремно називають краєм лісів. Ліси у нас займають 34% території  області, вони постійно потребують і потребуватимуть догляду та охорони, навіть якщо відбуватимуться реформи, змінюватиметься структура. Це про те, що фах лісівника ніколи не вийде з моди. Якщо говорити вашою мовою, завжди буде у тренді», – наголосив Олександр Кватирко.

Головний лісівник області також зазначив, що шлях від простого робітника до керівника в галузі – це фактично кілька років відповідальної праці. Кар’єрний ріст у лісівників буває довгим, а іноді – навіть досить стрімким. Вік керівників лісової галузі Волині переважно – до 35 років. 

«Не заперечую: є своя специфіка роботи. Не всі можуть витримати навантаження – як фізичні, так і моральні. Завжди кажу, що робота в лісі – для сильних і витривалих. Але ж бачу, що тут зібралися саме такі», – зазначив Олександр Кватирко.

На завершення висловив сподівання за кілька років побачитися із присутніми у залі на співбесіді.

Ірина Вахович також зазначила, що для Волині професія лісівника є досить актуальною і наголосила, що в їхньому університеті готують кваліфікованих та конкурентних фахівців лісової галузі. Тоді передала слово колегам безпосередньо для презентації факультетів та освітніх програм, за якими в Луцькому НТУ готують спеціалістів різних напрямків.

Анатолій Цьось назвав основні переваги, чому студенти обирають університет зі славною багаторічною історією, наголосивши, що серед випускників ВНУ ім. Лесі Українки – багато талановитих людей, якими пишається не лише Волинь, а й вся Україна. Згодом про роботу цього вишу та особливості вступної кампанії його представники розповіли детальніше.

Уже найближчим часом подібні зустрічі відбудуться в інших школах Луцька та всіх містечках і селах області.

«Така профорієнтаційна робота  надзвичайно важлива. Таким чином ми не лише популяризуємо нашу професію, а власним прикладом покажемо дітям, що працювати в лісовій галузі – цікаво та престижно. Адже крім достойної зарплати, працівники держлісгоспів отримують пакет соціальних гарантій. Також мають можливість здобуття освіти в дуальній формі», – наголосила завідувачка сектору управління персоналом Волинського ОУЛМГ Ірина Щербатова

Довідково: у лісовій галузі Волині працює 2212 людей, з них 449 – жінки. Без відриву від виробництва навчається 63 працівники. За період 2016-2020 рр. вступили до ВНЗ для отримання повної вищої освіти та отримали освіту за спеціальністю «Лісове господарство» 104 працівники галузі.

Крім того, щороку працівники держлісгоспів підвищують кваліфікацію в Українському центрі підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства Укрцентркадриліс. Так, зокрема у 2020 році підвищило кваліфікацію 135 працівників.

Нині на базі державних лісогосподарських підприємств діє 58 учнівських лісництв, де навчаються близько 1400 дітей.

Здобути базову освіту також можна на Волині – у Шацькому лісовому коледжі імені Валентина Сулька.

Волинське ОУЛМГ підписало меморандуми  про співпрацю з профільними вузами області, що означає якісне проходження практики та в підсумку –працевлаштування.
















Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024