Володимир: чому землі Міноборони стоять пусткою

19 Липня 2017, 14:09
9186

18-го липня відбувся брифінг заступників міського голови Володимира-Волинського Лариси Кулікової та Олега Свідерського на тему використання земель Міністерства Оборони України та надходження податків від військових частин до бюджетів різних рівнів, у тому числі, податкових зобов’язань за землю, - повідомляє БУГ.

“Землі, яка не використовується Міністерством Оборони і знаходиться на території міста, є кілька десятків гектарів. Яскравий приклад – це територія “танкового полку”. Це пустка зі зруйнованими будівлями, яка знаходиться в центрі спального району міста, який активно розбудовується. Територія ця не огороджена, її охорона не забезпечується і це несе загрозу життю людей”, – розповів Олег Свідерський.


Також, розповів Олег Свідерський, що є на території міста і землі, передані на використання “Військторгсервісу”. Коли військові звільнені від певних податків, то “Військторгсервіс” – ухиляється від їх сплати.

“У приміщеннях концерну знаходяться якісь магазини, шиномонтаж чи автомайстерня. Податкова ж дає відповідь, що ділянка під ними не внесена до реєстру земельного кадастру і до реєстру речових прав. Тому ми вирішили внести до реєстру безхозного майна. І це дало певний ефект”, – розповів Олег Свідерський.

Місто неодноразово зверталося по нагальній потребі до Міноборони з проханням виділення площі під міське кладовище. Для цього просили територією площею 50 га з західного боку міста біля дороги, котра веде на Ворчин. Проте відповіді отримували з негативним результатом. Потреби міста у місцях для поховання кладовище “Федорівське”  може задовольнити тільки впродовж року чи півтора.

Крім того, стоїть гостро питання земельних ділянок для учасників АТО. Станом на сьогодні уже передаються або готуються до передачі у власність більше 50 га земельних діляно. Всього є 639 заяв від учасників АТО. Ще залишилося задовольнити 422. Для цього потрібно 63 га землі. Таких земельних ділянок у місті, розповіли на брифінгу, немає.

13-го травня 2017-го року  Асоціація міст України зафіксувала свою позицію положення про підготовку законопроекту про передачу земель оборони для потреб учасників АТО.

“До міського бюджету надходить два податки від військових формувань. Це податок з доходів фізичних осіб і плата за землю. Податкова заборгованість станом на 1 липня 2017-го року склала 1 млн 637 тисяч грн. Уже велися перемовини про те, щоб місто відмовилося від боргу, а військові передали місту землю. Проте це з їхньої сторони назвали “шантажем”. Ми і надалі будемо шукати компромісні рішення”, – розповіла заступник міського голови Лариса Кулікова.

Брифінг був ініційований після того, як на одному з центральних каналів вийшов сюжет, в якому міську владу звинувачують у тому, що вона не хоче звільнити землі, які належать Міністерству Оборони від податку. 17 же мільйонів, про які йдеться в сюжеті, зазначають на сайті міської ради, – це загальна сума надходжень від заробітної плати військовослужбовців.

При цьому, із цих 17-ти мільйонів податку 60% йде в місцевий бюджет, частина в держбюджет, і ще частина в обласний бюджет. Водночас,  “військового збору” в 2016-му році володимирчани сплатили понад 10,5 мільйонів гривень. За шість місяців 2017-го року – понад 5,3 мільйони гривень.

“У цьому році виділена грошова допомога військовій частині на суму 500 тисяч. Гроші з міського бюджету використовуються і на утримання військових містечок. Будівлі потребують там капітальні ремонту. У минулому році було профінансовано більше 4-ох млн. грн. на об’єкти. Крім того, безпосередньо на військову частину і для благоустрою військових містечок підприємствами міста надається допомога матеріалами”, – розповіла начальник міського фінансового управління Тетяна Шибирин

Зі слів присутніх на брифінгу, якщо вирішення питання з землями Міноборони на території міста  відкладати і надалі, то це викличе гнів громади. Адже місту потрібно розбудовуватися, а занедбані пустки прямо у центрі Володимира бачать усі. Крім того проблема великого масштабу назріває із місцем для поховань. Зі слів представників влади міста, шукатимуть компромісу і на рівні держави звертатимуть увагу на цю нагальну проблему.









 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024