Оваднівський ліцей: бути чи не бути

27 Липня 2017, 17:22
12594

Оваднівський професійний ліцей живе, працює і готує кваліфікованих робітників всупереч складній ситуації щодо оптимізації професійно-технічних навчальних закладів.

Цей навчальний заклад має багату історію. З року свого заснування (1940 р.) пройшов шлях від школи механізації до професійного ліцею. Випустив у світ понад 30 тисяч дипломованих спеціалістів сільськогосподарських професій. І ось уже восьмий десяток створюють свій простір, свою невеличку країну знань і учні, і педагогічні працівники, і керівники цього навчального закладу, - пише «Вечірнє місто».

Нинішній директор ліцею Василь Ролюк нещодавно відсвяткував свій 25-річний ювілей педагогічної діяльності.

– Складно доводити доцільність свого існування на обласному, а тим більше, на державному рівні, – зізнається Василь Спиридонович. – Випадало неодноразово дискутувати на різноманітних нарадах та конференціях щодо оптимізації нашого навчального закладу. Сьогодні можу ствердно сказати: нас не закриватимуть, хоча деякі зміни адміністративного плану можливі. Я особисто налаштований і надалі захищати і відстоювати право на життя Оваднівського професійного ліцею. Адже навчальний заклад, якому у жовтні виповниться 77 років, який має гідну навчальну базу і близько 300 га землі, готує спеціалістів для села і знаходиться в сільській місцевості, не може бути стертий з карти професійно-технічної освіти. Це, щонайменше, – безрозсудно. У ліцеї навчається понад триста учнів. Цього року маємо набрати ще 125. Ми працюємо, намагаємося створити належні умови для навчання та проживання учнів. Нещодавно провели ремонт лабораторії кухарів, кімнати відпочинку та дозвілля. На етапі завершення реконструкція та ремонт лабораторії тракторів. (Саме на час мого візиту в ліцей привезли пластикові вікна для цієї лабораторії – авт.)

Кабінети, навчальні аудиторії, лабораторії та кімнати в гуртожитку готові до прийому учнів. Працює приймальна комісія. Абітурієнти подають документи, бажаючи вивчитися на кухаря, кондитера, тракториста, електромонтера, автослюсаря.

– На сьогодні ми прийняли 10 відсотків документів від потрібної кількості учнів, – розповідає відповідальна за прийом документів, майстер виробничого навчання Марина Луцюк. – Це кращий результат, ніж на цей період минулого року. Сподіваюся, що на кінець серпня у нас будуть сформовані усі групи за державним замовленням.

За словами директора, у ліцеї працюють висококваліфіковані викладачі та майстри. Учні під мудрим наставництвом займають призові місця на обласних та всеукраїнських конкурсах та змаганнях фахової майстерності. Учень ліцею Мацюк Микола став переможцем ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності за професією «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин і устаткування». У минулому році учениця ліцею Данилюк Олена стала лауреатом Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності з професії «кухар-кондитер» та посіла ІІ місце у Міжнародному конкурсі професійної майстерності «WorldSkils Ukraine». А навчила її цьому мистецтву знана у майстриня-коровайниця і водночас майстер виробничого навчання в ліцеї Юлія Фесік.

Варто зазначити, що випускники Оваднівського професійного ліцею успішно працюють на багатьох сільськогосподарських підприємствах області та закладах харчування. Адміністратор розважального центру «Княгині Ольги» Світлана Потапук, теж, до речі, випускниця Оваднівського професійного ліцею 1999-го року, розповідає, що поряд з нею вже декілька років працюють офіціантами, барменами та кухарями багато дівчат, які закінчили заклад. Особливо відзначає старанність та відповідальність Ольги Книш, Мар’яни Матвійчук, Іванни Кононенко. Про випускників розповідав і директор.

Павло Веремчук, який лише цього року закінчив навчальний заклад, вже третій рік освоює сучасну сільськогосподарську техніку в сільгосппідприємстві «Аміла», де й проходив виробничу практику. Хлопець вправно виконує всі операції на тракторі «Джондір». Але основи навичок водіння учні отримують у нас. Отже, – продовжує Василь Спиридонович, – перш, ніж втілити в життя не дуже вдалу ідею закриття ліцею, тим, хто «наверху», потрібно усвідомити, що професія механізатора затребувана. Тому слід подумати, як допомогти сільському профтехучилищу, щоб молоді люди вважали пріоритетним залишитися в селі й обробляти землю.

У ліцеї створені всі умови для фізичного та творчого розвитку молоді. Учні займаються у спортивних секціях. Неодноразово посідали призові місця на районних та обласних змаганнях. Аматори сцени удосконалюють свою майстерність у драматичному та фольклорному гуртках, ансамблі вокального співу.

А поки що ліцей відчиняє двері для майбутніх своїх учнів і, не дивлячись на хитку ситуацію в профтехосвіті, впевнено крокує вперед.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024