Здоров’я жінки: які безоплатні обстеження входять у Програму медичних гарантій

30 Березня 2021, 08:00
859

З 1 квітня майбутні мами отримуватимуть безоплатні медичні послуги за новим пакетом – «Ведення вагітності в амбулаторних умовах».

Щорічні профілактичні обстеження є надважливими для жінки Вони запобігають розвитку найпоширеніших хвороб. Зокрема, серцево-судинним, онкологічним захворюванням, цукровому діабету. Виявлення їх на ранній стадії сприяє ефективному лікуванню, повідомляють у пресслужбі НСЗУ.

У 2021 році в Програмі медичних гарантій передбачено усі найважливіші види медичної допомоги на первинному, амбулаторному та стаціонарному рівнях для того, щоб жінки дбали про своє здоров’я.

Якщо у жінки є скарги, або сімейний лікар вважає за потрібне додатково обстежити пацієнтку, він направить до потрібного вузького спеціаліста або на необхідну діагностику. Щорічні огляди у гінеколога мають бути обов’язковими. До гінеколога пацієнтка має право звернутися без направлення. Його допомога безоплатна у поліклініках та жіночих консультаціях, які уклали  договір із Національною службою здоров’я за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах».  У жіночій консультації пацієнтка може безоплатно здати всі аналізи та пройти всі призначені лікарем-гінекологом обстеження, в тому числі  скринінг раку шийки матки.

Важливою для жінок є профілактика розвитку новоутворень молочних залоз та кишківника. В Програмі медичних гарантій-2021 в переліку досліджень, які входять в пріоритетні послуги, включено мамографію та колоноскопію. Мамографію сімейний лікар може призначити пацієнтці після 40 років. Колоноскопію – після 50 років. А може і раніше, якщо у пацієнтки є скарги і лікар хоче виключити підозру на онкологічне захворювання. Якщо ж у пацієнтки є сімейна історія хвороби, або інші проблеми, варто поговорити з лікарем про діагностику раніше. За направленням лікаря такі обстеження є безоплатними для пацієнток.

Крім того, відповідно до рекомендацій ВООЗ, бажано здійснювати перевірку зору і слуху. Тож ваш лікар може створити направлення до офтальмолога та отоларинголога, навіть за відсутності скарг.

Для майбутніх мам з 1 квітня запроваджено окремий пакет послуг “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”. В нього включено взяття на облік по вагітності, розробка індивідуального плану ведення вагітності відповідно групи ризику, усі необхідні аналізи та інструментальні обстеження, заняття у «Школі відповідального батьківства» із залученням членів сім’ї до навчання. Тариф на медичні послуги із ведення вагітності в амбулаторних умовах становить 720 грн на місяць. Пацієнтка має право обирати, де спостерігати вагітність, незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання.

Щодо медичної допомоги при пологах, то з 1 квітня ця послуга залишається пріоритетною. Жінки можуть обирати пологовий будинок, в якому народжуватимуть. Місце проживання чи прописки також не має значення. Жодних благодійних внесків платити не потрібно. Не потрібне для пологів і додаткове направлення.

Читайте також: Для українців змінили правила повернення з-за кордону: обов'язкова самоізоляція або ПЛР-тест

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024