На Володимирщині перевірили якість води централізованого водопостачання

31 Березня 2021, 16:45
Вода / Фото ілюстративне 705
Вода / Фото ілюстративне

Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України та його структурні підрозділи в містах та районах області провели лабораторні дослідження питної води за показниками безпечності і якості.

Про це інформують на сайті ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

За результатами таких досліджень у 2020 році питома вага невідповідних проб води централізованого водопостачання за бактеріологічними показниками становить 4,7%, за санітарно-хімічними показниками – 17,1%. Такі показники відзначаються в останні роки (з незначними відхиленнями). Невідповідність гігієнічним нормативам значної кількості проб питної води виявлена на локальних, сільських, відомчих водопроводах. Для нашого регіону характерні основні показники неякісної питної води – це підвищений вміст заліза, нітратів, аміаку, твердості. Вони знаходяться у природному водоносному горизонті. Крім того, зношеність водогонів теж впливає на погіршення якості питної води. Залишкової кількості пестицидів, поверхнево-активних речовин у досліджених пробах питної водопровідної води не виявили.

Показники безпечності та якості питної води децентралізованого водопостачання у 2020 році дещо погіршились проти попереднього року. Питома вага відхилень проб питної води за бактеріологічними показниками становить 8%, а за санітарно-хімічними показниками понад 27%.

З метою запобігання захворювання метгемоглобінемією серед малюків здійснюються лабораторні дослідження питної води шахтних колодязів. Результати дослідження показали значну кількість проб води колодязів з надмірним вмістом нітратів  — понад 25%, що є свідченням значного ризику виникнення захворювання метгемоглобінемією. Проведення лабораторних досліджень питної води дає можливість запобігти цьому.

Невідповідні проби за показниками якості і безпечності питної води джерел децентралізованого водопостачання встановили майже в усіх районах області. Вище середньообласного ці показники у Володимир-Волинському, Камінь-Каширському, Ратнівському, Ковельському, Любешівському, Старовижівському, Шацькому районах.

За результатами отриманих невідповідних проб питної води відповідальним особам за водопостачання рекомендували не вживати воду, котра не відповідала гігієнічним вимогам за надмірним вмістом нітратів, аміаку, вживання після кип’ятіння при відхиленнях за мікробіологічними показниками, надані рекомендації щодо проведення очистки та дезінфекції джерел водопостачання, водопровідної мережі, забезпечення контролю якості і безпечності питної води.

Інфекційних захворювань, пов’язаних з водним фактором передачі збудників в області не зареєстрували.

 

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39