Безплатні послуги у приватних медзакладах: що потрібно знати

04 Квітня 2021, 11:00
713

Завдяки Програмі медичних гарантій деякі послуги у приватних закладах охорони здоров'я для пацієнтів можуть бути безплатними. 

У Національній службі здоров'я України відповіли на 5 питань про безоплатну допомогу у приватних закладах. 

1. В яких приватних клініках пацієнт може розраховувати на безоплатну медичну допомогу? І що входить у перелік безоплатних послуг у приватному центрі?

Пацієнт може отримати безоплатну медичну допомогу у всіх медичних закладах, а також у лікарів-ФОП, які уклали договір з Національною службою здоров’я за певним пакетом послуг.

Зокрема, українці мають право укладати декларації з сімейним лікарем у приватному закладі та лікарем-ФОП та розраховувати на весь перелік послуг, які входять до пакету первинної медичної допомоги.

Також у деяких приватних клініках можна отримати і безоплатну спеціалізовану медичну допомогу. Наприклад, інструментальні дослідження для ранньої діагностики онкології – мамографію, гістероскопію, гастроскопію, колоноскопію, цистоскопію та бронхоскопію, а також амбулаторну, стаціонарну та іншу допомогу. Приватний центр мусить надати повний обсяг безоплатних медичних послуг згідно з договором з НСЗУ.

2. Як дізнатись, який приватний центр працює за договором з НСЗУ та які безоплатні послуги там можна отримати?

Заклади-партнери мають відповідні наліпки «Договір з НСЗУ». Також знайти необхідну лікарню можна на дашборді НСЗУ «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій». Найближчим часом там оновлять інформацію, відповідно до укладених договорів з 1 квітня 2021 року.

Допоможе з’ясувати усю необхідну інформацію оператор контакт-центру НСЗУ. Для цього зателефонуйте за номером 16-77. Дзвінки – безплатні.

3. Що потрібно для того, щоб отримати спеціалізовану допомогу у приватній клініці безоплатно?

Щоб отримати спеціалізовану допомогу у приватному закладі, потрібно мати е-направлення лікаря, з яким укладена декларація або електронне направлення лікуючого лікаря.

Далі обираєте ту лікарню, яка надає необхідні послуги саме за контрактом з НСЗУ. Наприклад, якщо мова про консультацію вузького спеціаліста, то це пакет послуг під назвою «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах». Якщо мова про діагностику для раннього виявлення раку, то потрібно шукати приватний центр, який має договір з НСЗУ на надання послуг, наприклад, мамографії чи колоноскопії.

Після цього потрібно зателефонувати до обраного закладу та записатись на прийом.

4. Який перелік послуг гарантовано пацієнту, який уклав декларацію з лікарем-ФОП або лікарем приватного центру?

Цей перелік послуг чітко визначений як для комунальних, так і приватних закладів та лікарів-ФОП. Отже, передбачений Програмою медичних гарантій обсяг послуг первинної допомоги включає:

  •  динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнтів, в тому числі - із діагностованими хронічними захворюваннями;
  •  діагностику та лікування найбільш поширених інфекційних та неінфекційних хвороб, травм, отруєнь, патологічних і фізіологічних станів;
  •  вакцинацію дітей і дорослих за Національним календарем щеплень;
  •  аналізи та швидкі тести, в тому числі – швидкий тест на COVID-19;
  •  довідки, листки непрацездатності, оформлення направлень для проходження медико-соціальної експертизи та лікарських свідоцтв про смерть та інші.

Нагадуємо, що лікарі-ФОП також можуть виписувати лікарське свідоцтво про смерть. Таке право вони набули з липня 2020 року.

Жодного ліміту на безоплатну кількість візитів до лікаря, з яким укладено декларацію, у приватному центрі немає. Це також стосується й аналізів, і електронних направлень до інших спеціалістів, але доцільність будь-яких обстежень визначає лікар.

5. Чи можна звернутись у комунальну лікарню, якщо електронне направлення пацієнту виписав сімейний лікар-ФОП?

Так. Пацієнт, який уклав декларацію з лікарем приватного центру або лікарем-ФОП, вільно обирає заклад, в який планує звернутись, наприклад, на консультацію чи на обстеження. Головні умови при цьому:

  •  наявність електронного направлення;
  •  заклад працює за договором з Національною службою здоров’я, і в межах договору з НСЗУ надає ті медичні послуги, які пацієнт планує отримати.

До речі, це правило працює і навпаки. З електронним направленням сімейного лікаря, який працює в комунальному центрі первинної допомоги, пацієнт може звернутись до законтрактованої приватної клініки по спеціалізовану медичну допомогу.

Читайте також: Які дослідження та аналізи у 2021 році можна пройти в лікарні безкоштовно? Перелік

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024