Лікарняний для догляду за хворим членом сім'ї: що потрібно знати

22 Квітня 2021, 10:00
1350

Коли хворіє хтось у сім'ї, родичі можуть брати лікарняний, аби доглядати за ними. При цьому варто врахувати деякі нюанси.

Про це повідомляють на сторінці НСЗУ для пацієнта

– Для догляду за хворим членом родини лікарняний видає лікуючий лікар одному із працюючих членів сім'ї або іншій працюючій особі, що фактично здійснює догляд.

– Якщо догляду потребує дорослий або дитина від 14 років, які лікуються амбулаторно, то листок непрацездатності видається до 3 днів. Але залежно від важкості перебігу захворювання, термін може подовжити ЛКК. Щодо дитини до 14 років, то листок непрацездатності видається на весь період, протягом якого дитина потребує догляду, але не більше 14 календарних днів.

– Якщо в сім'ї хворіють двоє або більше дітей одночасно, то для догляду за ними видається один листок непрацездатності. Якщо діти захворіли в різний час – лікарняний видається в кожному конкретному випадку окремо.

– Якщо дитина до 6 років перебуває в стаціонарі, матері або іншому члену сім'ї видається лікарняний на весь період перебування в стаціонарі. А для догляду за важкохворими дітьми 6-14 років – на період, коли, за висновком ЛКК, дитина потребує індивідуального догляду.

– Після виписки дитини зі стаціонару в гострому періоді захворювання листок непрацездатності видається або продовжується до одужання. Але з урахуванням днів лікарняного, який був виданий для догляду за дитиною до стаціонарного лікування.

Лікарняний не видається для догляду за:

  •  хронічним хворим у період ремісії;
  •  хворою дитиною в період різного виду відпусток;
  •  здоровою дитиною на період карантину;
  •  хворим пацієнтом 14+ років при стаціонарному лікуванні.

Також нагадуємо, у випадку, коли листок непрацездатності видає лікар первинної медичної допомоги, не має значення, працює він у державній чи приватній клініці. Головне наявність декларації у пацієнта, який потребує догляду.

Читайте також: Що безоплатно при пологах, а за що потрібно доплачувати: пояснення Нацслужби здоров'я 

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024