7 порад, як святкувати Великдень без шкоди для здоров'я 

02 Травня 2021, 09:00
702

Попереду Великдень та травневі свята. Дні, коли за традицією разом збираються родини, рідні, друзі. І хоч карантин докорінно змінив наше життя і встиг усіх виснажити, не можна ігнорувати простих правил безпеки. Також подбайте про збалансоване святкове меню, щоб уникнути проблем зі здоров’ям.

У Національній службі здоров'я пропонують кілька порад.

1. Якщо ви дотримувались великоднього посту, докладіть зусиль, щоб вийти з нього з мінімальним стресом для організму. Після суттєвих обмежень в їжі, не змінюйте одномоментно раціон докорінно, а повертайтеся до всеїдного раціону поступово. Також не варто збільшувати розміру порцій, зловживати смаженою або жирною їжею. Щодо алкоголю, то пам’ятайте, що корисної дози немає. Якщо неможливо відмовитись від алкоголю взагалі, то уникайте міцних напоїв.

2. Незалежно від того, тримали ви піст чи ні, у разі наявних проблем з травленням, заздалегідь проконсультуйтеся у свого сімейного лікаря щодо особливостей раціону та можливого вживання ферментів під час святкового застілля. Не приймати ліків без призначення сімейного або лікуючого лікаря.

3. Чимало людей звикли відвідувати храм напередодні Пасхи або у Великдень. На ці свята віддайте перевагу онлайн-трансляції. Допоможіть своїм рідним старшого віку знайти та налаштувати перегляд такої трансляції. Міністерство охорони здоров'я радить відвідувати обряд благословення і освячення їжі тільки одній особі з сім'ї. Також потрібно пам’ятати про можливість освячення кошиків на вулиці, а ще - дистанцію і масковий режим. Наголошую, що засоби індивідуального захисту мають закривати органи дихання.

4. Літнім людям, пацієнтам з хронічними захворюваннями краще взагалі не відвідувати місць скупчення людей, не приймати та не йти у гості. Допоможіть своїм незахищеним рідним влаштувати святковий відеочат. Якщо маєте літніх самотніх сусідів чи сусідок, поцікавтесь, чи є у них усе необхідне для святкування Великодня. Допоможіть їм при потребі поповнити мобільний рахунок, принести продукти або речі першої необхідності.

5. Найбезпечніший спосіб святкування Великодня - у колі людей, з якими разом мешкаєте в одній оселі. Також за сприятливої погоди можна влаштувати урочисте свято на відкритому повітрі, дотримуючись правил безпеки. Адже у приміщенні або на відкритому повітрі ви частіше отримуєте або поширюєте COVID-19, коли знаходитесь у тісному контакті з іншими людьми протягом 15 хвилин або більше протягом 24 годин. Пам'ятайте, що люди без симптомів або з недавнім негативним результатом тесту все ще можуть поширювати COVID-19 на інших.

6. Незмінною по всьому світу залишається порада і стосовно подорожей. Адже подорожі збільшують шанс отримати та поширити вірус, що викликає COVID-19. Тож якщо можна утриматись від мандрівки громадським транспортом, зробіть це. Якщо неможливо, то намагайтеся обирати місця для відпочинку, куди легко дістатись або власним авто, або одним видом транспорту без пересадок та очікувань на вокзалі.

7. Не долучайтесь до спільного святкування або подорожі, якщо маєте підозру або підтверджений COVID-19. Або якщо чекаєте на результати тесту чи мали контакт з людиною, у якої діагностували короновірусну хворобу.

 

Це досить прості поради, яких не складно дотримуватись. І це найкращий спосіб зменшити ризик заразитися коронавірусом або передати його своїм рідним чи друзям. А також найкращий спосіб допомогти всім тим, хто важко працює, щоб надавати необхідну медичну допомогу та рятувати життя пацієнтів у цей непростий для всіх час.

Читайте також: Великдень на карантині: як святкувати безпечно

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024