Як вийти з посту без шкоди для організму

01 Травня 2021, 14:15
688

2 травня завершується Великий піст. Тим, хто суворо його дотримувався, варто дотримуватися порад медиків, аби не нашкодити своєму здоров'ю.

Про це інформують в НСЗУ для пацієнта. 

Фахівці пропонують кілька порад:

– Незважаючи на смаколики святкового столу, після суттєвих обмежень в їжі змінювати меню одномоментно не варто в жодному разі. Період повернення до звичайного меню має тривати протягом тижня.

– Дієтологи радять не збільшувати розміру порцій і куштувати всього потрошки, щоб не навантажувати шлунково-кишковий тракт. При цьому не варто намагатися з'їсти більше за допомогою ферментів. Адже вони не врятують від наслідків переїдання. У перший день краще вживати переважно пісні продукти, поступово додаючи до раціону м’ясо, яйця тощо.

– Має значення спосіб приготування їжі. Зловживати смаженою, копченою або жирною їжею не можна. Краще шукати альтернативу з варених і печених страв.

– З особливою обережністю потрібно ставитись до м’яса. Адже якщо людина 48 діб не вживала білкових продуктів, то кількість ферментів в організмі, які перетравлювали білкову їжу, зменшилась. Для їх відновлення білкові продукти потрібно вводити в раціон поступово. Найкращим виходом буде вживання невеликої кількості курячого м’яса з великою кількістю клітковини - свіжі овочі, зелень.

– Для кращого травлення потрібно пити багато води. Але ця порада актуальна завжди, не лише під час або після посту.

– Вживання солодкого та алкоголю одразу після посту дієтологи також радять звести до мінімуму. Якщо втриматись від алкоголю не вийде, потрібно пам’ятати про наступне:

  •  натще алкоголь пити не можна;
  •  не варто пити міцні напої, коктейлі, газовані види алкоголю, а також змішувати напої під час застілля;
  •  мінімізуйте дозу алкоголю за один прийом і за весь період застілля.

– Через тиждень після закінчення посту вже можна повертатись до звичного раціону. Тим, хто має хронічні захворювання, краще отримати додаткову консультацію сімейного або лікуючого лікаря.

Читайте також: 7 порад, як святкувати Великдень без шкоди для здоров'я 

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024