На Володимирщині не перейменували вулицю, яка названа на честь російської депутатки Валентини Терешкової

07 Травня 2021, 18:30
Валентина Терешкова 1549
Валентина Терешкова

На Волині залишилося три вулиці, які названі на честь російської депутатки Валентини Терешкової, яка голосувала за анексію Криму.

Про це пише Олександр Рудоманов на сайті видання «Лівий берег».

Ці вулиці знаходяться в таких населених пунктах – місті Рожище, селі Щурин (Доросинівська громада, колишнього Рожищенського району), селі Тростянка (Устилузької міської громади, колишнього Володимир-Волинського району).

У Рівненській області їх аж 16 (разом з однойменними вулицями і провулками): у містах Березне, Радивилів, Сарни; селах Рокитне, Великі Межирічі, Вельбівно, Голишів, Дивень, Немовичі, Томашгород, Чаква; селищі Соснове.

У 2014 році, коли окупанти блокують українські військові частини, 27 лютого депутатка Думи Росії Валентина Терешкова спільно з іншими депутатами прибула у Крим для «спілкування з жителями». Також вона голосувала 1 березня 2014 року за дозвіл вводу російських військ на територію України. 

 

Валентина Терешкова (праворуч) в складі російської делегації в Криму
Валентина Терешкова (праворуч) в складі російської делегації в Криму

 

Терешкова – не лише російський політик. Вона ще й радянська космонавтка, герой СРСР. А тому не дивно, що в Україні ще з часів Радянського Союзу існують вулиці, названі в її честь. Вікіпедія каже, що на момент анексії Криму таких було 79. На неокупованій частині України вулиць на честь Терешкової – 230.

 


 

 

Терешкова, навіть формально, підпадає під дію Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», бо у 1970-1990 роках була членом ревізійної комісії ЦК КПРС. 

«Якщо людина була лише депутатом СРСР, то вона не підпадає під Закон про декомунізацію, бо це виборна особа. Але Валентина Терешкова у 1970-1990 роках була членом ревізійної комісії ЦК КПРС, а отже обіймала керівну посаду в вищих органах влади та управління СРСР, і тому підпадає під дію закону. Окрім цього, Валентина Терешкова голосувала за анексію Криму, коли була депутатом 6-го скликання думи РФ. Ми надіслали звернення до місцевої влади Сміли, Куп’янська, Чугуєва, Подільська щодо потреби у перейменуванні вулиці на честь Терешкової», – розповів LB.ua начальник відділу аналізу державотворення Українського інституту національної пам'яті Богдан Короленко.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024