У княжому місті презентували передрук книги «Володимир на Волині»

19 Травня 2021, 12:45
Передрук книги ксьондза магістра Броніслава Галіцького «Володимир на Волині» 1441
Передрук книги ксьондза магістра Броніслава Галіцького «Володимир на Волині»

У Міжнародний день музеїв працівники Володимир-Волинського історичного музею ім. О. Дверницького презентували передрук книги ксьондза магістра Броніслава Галіцького «Володимир на Волині».

Маловідоме для широкого загалу видання про історію міста презентували 18 травня у культурно-мистецькому центрі, інформують на офіційному сайті громади.

Заступник міського голови Андрій Гудим привітав зберігачів місцевої історії зі святом та наголосив, що місцева влада зробить усе можливе, аби наступний День музеїв відбувся вже в оновленому приміщенні, адже Володимир-Волинський історичний музей уже не перший рік перебуває у стадії  ремонту. Відзначив заступник міського голови і ту роботу, яку здійснили працівники музею щодо передруку книги «Володимир на Волині», адже фінансування та переклад ініційованого ними видавництва вони узяли на свої плечі.

З Міжнародним днем музеїв також привітав начальник відділу культури і туризму Роман Віслобоков, який зазначив, що в історичному музеї ім. О. Дверницького зберігаються та примножуються унікальні експонати, які проливають світло на різні періоди з життя нашого міста та краю.

Перше видання книги «Володимир на Волині», де стисло описана історія міста від середньовіччя до 30-х років ХХ століття, побачила світ у Луцьку в 1939 році. Книга, надрукована польською мовою, вийшла невеликим накладом всього у 200 примірників та продавалась у книгарні Ольшевського у Володимирі. Один із примірників першого видання зберігається й у фондах Володимир-Волинського історичного музею.

Про біографію автора книги – Броніслава Галіцького, збереглось небагато інформації. Певний час він був парохом у костелі святих Іоакима та Анни, а після приходу радянських військ у 1939 році був арештований, у 1940 році ув’язнений та через деякий час розстріляний.

Як розповів директор  музею Володимир Стемковський, краєзнавчий нарис, який залишив після себе Броніслав Галіцький, уже давно зацікавив наукових співробітників музею, адже його автор користувався такими джерелами, які сучасним науковцям уже недоступні. У книзі йдеться про історію усіх володимирських церков, про замок, який колись був на валах Городища, про економіку та промисловість міста. Окремий розділ присвячений діяльності колись престижного навчального закладу – василіанського  колегіуму. Доповнюють видання унікальні історичні світлини.

«Це настільки цікава та захоплююча розповідь про Володимир, що колектив нашого музею, прочитавши її в оригіналі, вирішив зібрати власні кошти та перевидати книгу, аби вона стала доступною для широкого загалу. Сподіваємось, що усі, хто цікавиться історією рідного краю, зможе почерпнути з цього нарису чимало корисної інформації», – зазначив Володимир Стемковський.

Переклад з польської мови здійснив науковий співробітник музею Богдан Янович. Книга вийшла накладом у 250 примірників. Охочі поповнити свою домашню колекцію цим виданням, можуть придбати книгу в історичному музеї за 40 гривень.

Упродовж заходу присутнім демонстрували унікальні світлини сторічної давнини, на яких зображені вулиці міста, його околиці та обличчя тодішніх жителів. Володимир Стемковський розповів про історію кожної світлини, оригінали яких зберігаються у музеї, провівши  тим самим цікаву віртуальну екскурсію.

Читайте також: Луцьк, Жидичин та Володимир співпрацюватимуть в галузі туризму

Великдень в УПА на ретросвітлинах







 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024