У Володимирі презентують книгу про волонтерський рух на початку російсько-української війни

22 Травня 2021, 09:11
760

У Луцьку та Володимирі-Волинському презентують нову книгу співробітниці Українського інституту національної пам’яті, журналістки Наталки Позняк-Хоменко «Волонтери: сила небайдужих».

Про це повідомили Район.Луцьк організатори фестивалю «Фронтера».

У Луцьку презентація відбудеться 27 травня о 17:00 у музейному дворику Волинського краєзнавчого музею. У Володимирі-Волинському – 28 травня о 12:00 у Культурно-мистецькому центрі. Відвідувачі також зможуть зустрітися із героями книги – Костянтином Зінкевичем та Тамарою Горіха Зерня.

«Для танків у першу чергу потрібні були акумулятори, і коли вони прийшли зі складів з Одеси, з’ясувалося, що потрібно їх наповнити електролітом. А це – або готовий розчин кислоти, або його готувати, та для цього потрібно дистильовану воду. А бригаді за тиждень уже є наказ виходити. І нам потрібно 3 тонни дистильованої води. Ми скупили все, що було, на заправках, в аптеках. А потім обдзвонили станції переливання крові та відділення «Укртелекому», де були свої дистилятори. І тиждень усі «знайдені» на Волині дистилятори безкоштовно працювали на нас, щоб ми могли заповнити акумулятори електролітом. Ми тільки бочками звозили дистильовану воду».

Це лише один епізод про те, як волиняни за кілька місяців поставили «на колеса» 51-шу бригаду, який розповів авторці книги волонтер із Володимира-Волинського, голова ГО «Об’єднання «Активіст» Костянтин Зінкевич.  Один епізод із тисяч волонтерських історій, які, зібрані під однією обкладинкою, дають уявлення про масштаби такого явища, як волонтерський рух, який у 2014-2015 роках став одним із важливих чинників спротиву російській агресії.

«У книзі зібрані неймовірні історії про те, як у 2014-2015 році тисячі українців, об’єднавшись, підставили надійне плече нашій армії, не лише одягнувши-нагодувавши-озброївши бійців, але й давши їм головне – сенс боротьби, відчуття, що тебе не кинуть і тобі є за що воювати. Для багатьох волонтерів це стало сенсом життя і вони досі продовжують тримати свій «фронт». Адже війна триває», – говорить Наталка Позняк-Хоменко.

Книга «Волонтери: сила небайдужих» стала продовженням серії видань Українського інституту національної пам’яті про російсько-українську війну, започатковану книгами «Дівчата зрізають коси» (автор – Євгенія Подобна) та «Капелани: на службі Богу й Україні». До книги увійшло 28 історій, розказаних від першої особи, які репрезентують різні аспекти волонтерської діяльності, пов’язані з російсько-українською війною: підтримка армії, допомога пораненим, підтримка населення, яке стало заручником цієї війни.

Про все це ви зможете почути з перших вуст авторки та героїв книги. А крім Костянтина Зінкевича про свій досвід волонтерства розкаже і авторка книжки «Доця», яка в 2019-му була названа книжкою року за версією ВВС, Тамара Горіха Зерня. Після презентації цю книгу можна буде придбати.

Модерує подію Леся Бондарук.

Книга «Волонтери: сила небайдужих» розміщена у вільному доступі на сайті УІНП. Завантажити її можна за посиланням.

Організатори: Український інститут національної пам’яті, команда Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера», Костянтин Зінкевич та Володимир-Волинський міський культурно-мистецький центр.

Читайте такожПро Лесю, дорогу й Карпати: у Луцьку відбулася перша презентація у рамках Літературної резиденції 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024