Експерти допомагають громадам формувати спроможні медичні мережі

30 Травня 2021, 13:45
Фото ілюстративне 670
Фото ілюстративне

Програма «U-LEAD з Європою» продовжує надавати експертну та консультаційну підтримку громадам. Нині представники громад з шістьох областей Західної України – Львівської, Волинської, Закарпатської, Тернопільської, Івано-Франківської та Рівненської зібралися, аби обговорити теорію формування спроможних медичних мереж первинного рівня.

Про це Район.Луцьк інформує регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою».

Зауважимо, що учасниками вебінару стали відповідальні в громаді за охорону здоров’я спеціалісти або відповідальні працівники або керівники Центру первинної медико-санітарної допомоги), профільні заступники голів громад, які пройшли відбір на проєкт щодо експертної підтримки.

Додамо, що в Україні для участі в проєкті відібрали 48 громад, в середньому – по дві на область.

Михайло Мороз, проєктний менеджер Західного хабу Програми «U-LEAD Європою» у вітальному слові підкреслив, що онлайн-зустріч проводять, аби сформувати у представників територіальних громад бачення щодо основних питань формування спроможної медичної мережі та узгодити підхід до алгоритму формування спроможної медичної мережі відповідно до визначених потреб громад.

З громадами працювала зовнішня експертка Програми «U-LEAD з Європою» Орина Децик.

Вона підкреслила, що органи місцевого самоврядування, і комунальні неприбуткові підприємства, які опікуються охороною здоров'я працюють для мешканців громад – це найголовніше завдання обох структур.

Експертка Орина Децик нагадала присутнім, що перші спроби відділити первинний рівень охорони здоров'я в Україні від вторинного були ще у 2011-2013 роках, проте тоді вони не були підкріплені адміністративною реформою. Тому реформування медицини сталося разом з децентралізацією.

Вона додала, що громадам варто потурбуватися не лише про формування спроможних медичних мереж первинного рівня, але й про громадське здоров'я. Адже, воно залежить від медичної допомоги лише на 10 %, а решта – від діяльності та інформування громади.

У своєму виступі Орина Децик торкнулася і питання реформи фінансування медицини, де відбулися значні зміни.

Під час зустрічі обговорили законодавчі основи надання первинної медичної допомоги, організаційні підходи до надання первинної медичної допомоги, порядок надання первинної медичної допомоги, методологічну основу формування спроможної мережі надання первинної медичної допомоги, роботу зі стейкхолдерами.

У підсумку представник громад дізналися більше про базові критерії формування медичної мережі первинного рівня; опанували знання щодо алгоритмів формування спроможної медичної мережі; зрозуміли фактори, які впливають на якість медичних послуг та планування мережі закладів охорони здоров’я; розглянули повноваження ОМС щодо забезпечення надання послуг первинної медичної допомоги.

Довідково:

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Читайте також: В Україні хочуть збільшити розмір грошових виплат при народженні або усиновленні дитини 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024